Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIDYSIS SUGRĮŽIMAS
Atrasti pusiausvyrą: grąžinti darbuotojus atgal į biurus nėra taip paprasta, kaip atrodo
Liepa Žeromskaitė
Unsplash
Ilgai lauktas vaizdas.

Pandemijai nuslūgus darbdaviai jau laukia darbuotojų biuruose. Šie iš namų neskuba.

Dveji pandemijos metai parodė, kaip patogu gali būti dirbti nuotoliu. Nebereikia anksti keltis ir gaišti laiko kelionei į biurą – kai kuriems užtenka su chalatu ir kavos puodeliu rankoje atsisėsti prie kompiuterio. Per pietų pertraukas, užuot skubėjus į artimiausią kavinę, galima ramiai pasigaminti sveiko ir kur kas pigesnio maisto ar pavedžioti šunį. Vietoj ilgos kelionės po darbo atsiranda daugiau laiko pasportuoti arba padėti vaikui ruošti namų darbus. Tačiau darbdaviai nekantrauja susigrąžinti personalą į biurus.

„Tam yra daug priežasčių: biure paprastesnė komunikacija, nes tiems patiems dalykams sužinoti dirbant iš namų reikia daugiau laiko ir pastangų, vadovams dirbant nuotoliu teko gerokai didesnis krūvis bendrauti su komandos nariais, – vardijo personalo valdymo ir darbuotojų ugdymo įmonės HR KODAS personalo valdymo konsultantė Rūta Klimašauskienė. – Vadovams sudėtingiau iškelti realistiškus tikslus, nes darbuotojai turi iššūkių namie su vaikais, arba kaip paskirstyti užduotis, kai kiekvienas dirba lanksčiai, skirtingu laiku, arba užtikrinti gerą mikroklimatą. Mažai kalbame ir apie tai, kad tiesioginis, gyvas kontaktas turi teigiamą emocinį poveikį darbuotojui, ir tai padidina jo produktyvumą.“

Vis dėlto darbdaviams neužteks vien gražiais prašymais ar grūmojimais pirštu suvaryti pavaldinių atgal į biurus. „Microsoft“ šių metų pradžioje atliko apklausą, kurioje dalyvavo 31 tūkst. respondentų iš 31 valstybės. Ji parodė didelius darbuotojų ir darbdavių nesutarimus – 50 proc. vadovų pranešė planuojantys grąžinti komandas prie tiesioginio darbo modelio, o 52 proc. darbuotojų teigė šiemet ketinantys pereiti prie hibridinio modelio.

2022 06 27 06:45
Spausdinti