Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RIBOJIMAI
Atšaukus galimybių pasą auga pirkėjų srautai, bet smuko saugos tarnybų pajamos
BNS
BNS foto
Prekybos centras.

Vyriausybei prieš dvi savaites neribotam laikui sustabdžius galimybių paso galiojimą, prekybos tinklai bei restoranai fiksuoja padidėjusius lankytojų srautus.

Tuo metu galimybių pasus tikrinusių saugos įmonių vadovai prognozuoja sumažėsiančias pajamas, tačiau praradimai neturėtų būti dideli.

Parduotuvėse ir kavinėse padaugėjo žmonių

Nebereikalaujant galimybių paso, didžiųjų šalies prekybos tinklų parduotuvėse išaugo pirkėjų srautai.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, tinklo parduotuvėse pirkėjų srautai padidėjo apie 6 proc., o labiausiai jie išaugo didžiausiose parduotuvėse.

Tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės teigimu, parduotuvėse, kur buvo tikrinami galimybių pasai, pirkėjų srautai vasario 7–13 dienomis, palyginti su ankstesne savaite, augo daugiau nei 13 proc. Tuo metu ten, kur jie nebuvo tikrinami, pirkėjų srautai išliko nepakitę.

E. Dapkienė pastebi, kad pirkėjų krepšelis sumažėjo, tuo metu V. Budrienės teigimu, jis auga.

„Padidėjus srautams, sumažėjo pirkėjų krepšelio dydis, kuris nuo pandemijos pradžios nuosekliai augo“, – komentare BNS teigė ji.

„Bendra tendencija vis tiek yra tokia pati – žmonės eina rečiau, perka daugiau. Auga pirkėjo krepšelis, auga apsipirkimas internetu. (...) Greičiausiai ta tendencija ir išliks, kad žmonės derins skirtingus apsipirkimo būdus, o ne tik eis į fizines parduotuves“, – BNS teigė V. Budrienė.

Anot Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidento, bendrovės „Amber Food“ vadovo Gediminas Balnio, atšaukus galimybių pasą, maitinimo sektoriaus padėtis labai pagerėjo ir vasarį tikimasi didesnės apyvartos nei sausį.

„Galimybių pasas labai smarkiai apribojo veiklą ir tik jį nuėmus labai pasijautė, nes situacija pagerėjo“, – BNS kalbėjo G. Balnis.

„Vasario mėnesio apyvarta bus didesnė negu sausio, nors vasaris šiaip yra blogiausias mėnuo. Niekada nebūna, kad vasario mėnesį apyvarta būtų didesnė negu sausį. Galimybių pasas panaikintas ne nuo mėnesio pradžios, bet tai labai smarkiai pasijautė“, – pridūrė verslininkas.

Sumažės saugos tarnybų pajamos

Tuo metu galimybių pasų patikros paslaugą teikusios saugos tarnybos neteks dalies pajamų, tačiau jų vadovai sako, kad praradimai neturėtų būti dideli.

„Tai buvo tikrai didelis užsakymas iš įvairių klientų atsiradus papildomam poreikiui (apsaugos darbuotojų – BNS). Tikrai, tai buvo nemažai pajamų. (...) Tas atsilieps, mūsų apyvarta bus kažkiek mažesnė“, – BNS sakė saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras“ vadovas Vytautas Labeckas.

„Fizinės saugos paslaugos ar galimybių pasų tikrinimas nėra didelio pelningumo paslaugos. Šitoje vietoje kažkokių skaudžių finansinių praradimų mes neturėsime. (...) Jie bus, bet jie nėra labai reikšmingi“, – BNS sakė saugos bendrovės „Eurocash1“ vadovas Vilius Makauskas.

Pasak jų, su galimybių pasus tikrinusiais apsaugos darbuotojais buvo sudarytos terminuotos darbo sutartys.

„Ekskomisarų biuro“ vadovas V. Labeckas teigė, jog atšaukus galimybių pasus, įmonėje liko dirbti apie pusė iš 150 juos tikrinusių darbuotojų.

„Suradome ir pasiūlėme jiems kitas darbo vietas ir jie liko darbuotis. O daliai darbuotojų neturėjome ką pasiūlyti, jie buvo iš mažesnių miestų arba jiems buvo netinkamos sąlygos, įvairių galėjo būti priežasčių“, – sakė jis.

Tuo metu bendrovėje „Eurocash1“ liko didžioji dalis iš 118 galimybių pasus tikrinusių darbuotojų.

„Didžiajai daliai darbuotojų buvo pasiūlyta tęsti karjerą pas mus kitose pareigybėse. Dalis su tuo sutiko, dalis nesutiko. Tačiau čia yra tokia situacija – su visais darbuotojais buvo sudarytos terminuotos darbo sutartys ir tikrai niekam nekilo kažkokių klausimų“, – teigė V. Makauskas.

Nuo vasario 5 dienos Lietuvoje kavinėse, parduotuvėse, sporto klubuose, grožio salonuose bei renginiuose nebereikia rodyti galimybių paso. Beveik devynis mėnesius galiojęs dokumentas Vyriausybės sprendimu sustabdytas neribotam laikui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 21 10:35
Spausdinti