Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SANKCIJŲ PASEKMĖS
Baigiamas ruošti „Lifosos“ veiklos atnaujinimo planas
BNS
BNS foto
„Lifosos“ fosfogipso karjeras Kėdainiuose.

Europos Sąjungos sankcijų Rusijai suvaržytos ir laikinojo administratoriaus prižiūrimos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ darbuotojams nerimaujant dėl įmonės veiklos atnaujinimo, administratoriaus atstovas teigia, kad planas jau baigiamas ruošti.

„Planas šiuo metu baigiamas vertinti ir artimiausiu metu turėtų būti perduotas ministerijai. Jeigu Finansų ministerija neturės pastabų, jis bus patvirtintas“, – BNS sakė laikinosios administratorės bendrovės „Finance Guru“ atstovas Giedrius Galdikas.

Ministerija nori įsitikinti, ar administratorius užtikrins, kad iš įmonės sandorių naudos negautų sankcionuoti asmenys.

„Ministerija vertins „Finance Guru“ jai pateiktą įmonės veiklos atnaujinimo planą, tačiau neturi įgaliojimų tvirtinti šio plano. Jo pateikimas ministerijai reikalingas, kad galėtume įsitikinti, ar jis atitinka laikinajam administratoriui keliamus tikslus“, – teigiama ministerijos BNS pateiktame komentare.

„Lifosa“ pranešė, kad didžioji dalis įmonės darbuotojų šiuo metu yra prastovose arba priverstinėse atostogose. Jų atstovai šią savaitę susitiko su administratoriaus įgaliotu asmeniu Egidijumi Kaseliu – pasak jo, siekiama kuo greitesnio įmonės veiklos atnaujinimo.

„Daroma viskas, kad įmonė kuo skubiau atnaujintų veiklą laikantis sankcijų reikalavimų. Siekiame, kad prastovos truktų kuo trumpiau, o žmonės ne tik neišeitų iš darbo, bet kuo greičiau grįžtų į darbo vietas“, – pranešime teigė E. Kaselis.

G. Galdiko teigimu, šiuo metu įprastu režimu dirba apie 270 „Lifosos“ darbuotojų.

Iki sankcijų taikymo bendrovėje dirbo 1030 darbuotojų, šiuo metu jų yra 985, rodo „Sodros“ duomenys.

Bendrovės generalinis direktorius Rimantas Proscevičius, birželio 10-ąją pateikęs prašymą trauktis iš pareigų, jas eis iki liepos 1-osios, o kas jį galėtų pakeisti, dar neaišku, BNS sakė bendrovės viešųjų ryšių specialistas Nauris Vilkevičius.

„Dėl naujo vadovo kandidatūros ką nors komentuoti yra per anksti“, – BNS teigė N. Vilkevičius.

Finansų ministerijos ir administratoriaus atstovai teigia, kad naujo vadovo atrankoje jie nedalyvaus, nes tai – valdybos prerogatyva.

Pagal anksčiau bendrovės paruoštą planą nuo birželio ji turėjo atnaujinti monokalcio fosfato gamybą, vykdyti pardavimus bei apsirūpinti būtiniausiomis žaliavomis bei sugrąžinti į darbą 50-60 proc. darbuotojų, o liepą, atnaujinus ir pagrindinės produkcijos – diamonio fosfato – gamybą, „Lifosa“ galėtų dirbti 90 proc. pajėgumu.

Birželio 9-ąją portalas 15min.lt, remdamasis Vyriausybei ir žvalgybos tarnyboms adresuoto rašto kopija, skelbė, kad E. Kaselis paprašė išplėsti įgaliojimus numatant teisę pačiam priimti sprendimus ir laikinai sustabdyti įmonės vadovo, valdybos ir akcininkų susirinkimo įgaliojimus. Jis suabejojo, ar „Lifosos“ vadovybės sandoriai atitinka Rusijai įvestų sankcijas ir gali būti ekonomiškai nenaudingi, o įmonės vadovai neteikia visų reikiamų duomenų.

Taip pat išreikšta nuomonė, kad „Lifosos“ veikla iki šiol smarkiai integruota į Rusijos oligarchų valdomos „EuroChem“ grupės veiklą.

Anot G. Galdiko, šio klausimo administratorius viešai neaptarinės.

Finansų ministerija į klausimą, ar priimti kokie nors sprendimai reaguojant į administratoriaus prašymą dėl įgaliojimų, atsakė, kad įmonės vadovybės ir administratoriaus bendradarbiavimas stebimas.

„Stebime, kaip įmonės vadovybė ir administratorius bendradarbiauja, vykdo iškeltus tikslus dėl sankcijų įgyvendinimo užtikrinimo ir bendrovės veiklos atnaujinimo bei laukiame jos veiklos atnaujinimo plano“, – teigiama BNS atsiųstame ministerijos atsakyme.

Nemokumo administravimo bendrovė „Finance Guru“ su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“ darbą „Lifosoje“ pradėjo gegužės 24-ąją, jos užduotis – užtikrinti įmonės veiklą nepažeidžiant tarptautinių sankcijų.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“ (dabar „EuroChem Europe“), kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat esą nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė kovo viduryje pranešė, kad A. Melničenka savo akcijas perrašė žmonai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 23 09:28
Spausdinti