Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BANKROTAI
Bankrotų skaičius šiemet augo 1,5 karto
BNS
Freepik

Šiemet pradėtos beveik 1,1 tūkst. įmonių bankroto procedūros – 1,5 karto daugiau nei 2021 metais, kai jų buvo 730, pranešė Registrų centras.

„Iki šiol didesnio bankrotų skaičiaus pavyko išvengti dėl valstybės taikytų priemonių: mokesčių atidėjimų, paramos programų. Tačiau sulig pandemijos pabaiga nebeliko ir tų gelbėjimosi ratų, kurie dar išlaikė dalį įmonių virš vandens“, – pranešime teigė Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Pasak jo, bankrotų skaičius turėtų augti ir kitais metais.

„Tikėtina, kad ir 2023 metais minėtos institucijos (Valstybinė mokesčių inspekcija ir „Sodra“ – BNS) vis aktyviau kreipsis į teismus dėl bankroto bylų iškėlimo. Be to, padėtį dar labiau apsunkina iššūkis dėl energijos išteklių“, – prognozuoja P. Rudzkis.

Anot Registrų centro, iš 1,1 tūkst. šiemet bankrutuojančios statusą įgijusių įmonių 60 proc. jau pradėtos likviduoti ir artimiausiu metu bus išregistruotos iš Juridinių asmenų registro.

Vidutinė tokių įmonių apyvarta 2021 metais siekė apie 800 tūkst. eurų, valdomas turtas – apie 400 tūkst. eurų.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu iš maždaug 250 tūkst. Juridinių asmenų registre įregistruotų įmonių bankrutuojančios statusą turi apie 560, dar apie 1,2 tūkst. įmonių dėl bankroto yra likviduojamos.

2022 12 21 10:42
Spausdinti