Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULINIS PELNO MOKESTIS
D. Bunnas: atviros ekonomikos valstybėms svarbu kurti aiškią ir paprastą mokesčių sistemą
Morta Masiulytė
Asmeninio archyvo nuotr.
JAV smegenų centro „Tax Foundation“ viceprezidentas Danielis Bunnas.

Kaip ateityje keisis mokesčių sistema ne tik atskirose valstybėse, bet ir visame pasaulyje, priklausys ne tik nuo to, kaip ekonomika atsities po pandemijos, įsitikinęs JAV smegenų centro „Tax Foundation“ viceprezidentas Danielis Bunnas. Mortai Masiulytei jis pabrėžė, kad įtakos turės tai, kaip tvirtai šalys ryšis žengti žaliojo kurso kryptimi, ir kuo baigsis daugiašalės derybos dėl tarptautinių įmonių apmokestinimo.

– Viena pagrindinių jūsų tyrimų sričių – mokesčių sistemos. Pagrindines išvadas apie jų skirtumus įvairiose pasaulio valstybėse kasmet su kolegomis apibendrinate Tarptautiniame mokesčių konkurencingumo indekse. Ką mokesčių sistemos gali pasakyti apie valstybes ir kodėl verta jas analizuoti?

– Vienas įdomiausių dalykų, atliekant valstybių lyginamuosius tyrimus, yra suvokimas, kad ne visos žino, kokia yra kaimynių mokesčių, neretai ir apskritai ekonomikos politika. Todėl labai svarbu turėti tokią priemonę kaip indeksas, kuris leidžia valstybėms pasilyginti tarpusavyje, save matyti kitų kontekste. Žinoma, ne visos šalys savo mokesčių politika rūpinasi vienodai: vienos jai skiria daugiau, kitos – mažiau dėmesio. Tačiau žinios apie ją svarbios politikos formuotojams.

Pripažįstame, kad Tarptautinis mokesčių konkurencingumo indeksas nėra tobulas. Bet jis suteikia vertingų įžvalgų, kokių pokyčių reikia, norint mokesčių sistemą padaryti konkurencingą. Politikos formuotojams jis leidžia aiškiai pamatyti, kuria kryptimi veda jau vykdoma ar dar tik planuojama politika mokesčių srityje, atsakyti į klausimą, sudėtinga ji ar ne ir kiek prisideda prie rinkos iškraipymų.

2022 01 26 06:45
Spausdinti