Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KAILIŲ FERMOS
Danijos aidai: koronavirusas nustatytas Jonavos rajono ūkyje laikomoms audinėms
BNS

Koronavirusas nustatytas Jonavos rajone esančiame ūkyje laikomoms audinėms, BNS ketvirtadienį informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Ūkyje staiga pradėjus gaišti audinėms, buvo paimti mėginiai. Atlikus tyrimus, nustatyta, kad audinės buvo užsikrėtusios šia infekcine liga“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė.

Anot Lietuvos kailinių žvėrelių augintojų asociacijos pirmininko, „Vilkijos ūkio“ vadovo Česlovo Tallat-Kelpšos, koronavirusas paplito Jonavos rajone esančiame audinių ūkyje, priklausančiam įmonei „Danmink“. Pastarosios pagrindinis akcininkas – „Vilkijos ūkis“.

„Vilkijos ūkio“ vadovo teigimu, koronavirusas nustatytas daugiau nei 20 nugaišusių audinių.

„Nedaug, yra 22 ar kiek audinių (nustatytas COVID-19), bijau pameluot. (...) Jų jau nėra“, – BNS komentavo Č. Tallat-Kelpša.

Jo teigimu, koronavirusas gyvoms audinėms kol kas nenustatytas.

Verslininko teigimu, šiuo metu „Danmink“ augina virš 30 tūkst. audinių. 

„Visoms daromi tyrimai nuo praėjusios savaitės, tam pačiam „Danmink“ buvo daromi ir visi tyrimai buvo neigiami“, – kalbėjo kailinių žvėrelių augintojas.

Č. Tallat-Kelpšos teigimu, manoma, kad audinės koronavirusu galėjo užsikrėsti nuo sergančio darbuotojo.

„Mes apie tai sužinojom tik vakar“, – sakė jis.

Pasak „Vilkijos ūkio“ vadovo, tolesni veiksmai dėl audinių bus derinami su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Yra paletė sprendimų pagal įvairias valstybes, pavyzdžiui, JAV, Švedija nenaikina net sergančių, nieko nenaikina, tiesiog sustiprina saugos priemones, kad apsaugoti žmones, kad apsaugoti nuo viruso išnešimo iš fermos, leidžia toms audinėms prasirgti, įgyti imunitetą“, – kalbėjo Č. Tallat-Kelpša.

„Žiūrėsim, kas bus. Jei bus nuspręsta naikinti, tuomet klausimas bus apie kompensacijas“, – pridūrė jis.

Tarnybos duomenimis, šiuo metu 86 Lietuvos ūkiuose laikoma daugiau kaip 1,6 mln. audinių.

Lapkričio pradžioje žiniasklaidoje nuskambėjo žinia apie pirmąjį tokį atvejį Danijoje. Tuo metu buvo priimtas sprendimas likviduoti apie 17 mln. šių žvėrelių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 26 13:35
Spausdinti