Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


RUSIJA BALTARUSIJA SANKCIJOS
Dėl sankcijų Rusijai ir Baltarusijai Lietuvoje įšaldyta daugiau nei 103 mln. eurų
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Dėl Rusijai ir Baltarusijai taikomų tarptautinių sankcijų Lietuvoje įšaldyta turto už daugiau nei 103 mln. eurų, skelbia sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje prižiūrinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Tarnyba nurodo, kad sankcijas taikomos 16 juridinių ir fizinių asmenų: 9 įmonėms iš Rusijos bei šešiems juridiniams ir vienam fiziniam asmeniui iš Baltarusijos.

Rusijos įmonių įšaldytų lėšų sąskaitose bendra suma yra daugiau nei 69,51 mln. eurų ir 810 tūkst. JAV dolerių. Tuo metu Baltarusijos įmonių ir asmens sąskaitose įšaldyta lėšų už bendrą 23,71 mln. eurų ir 7,68 mln. JAV dolerių sumą.

Bendra įeinančių įšaldytų lėšų, kurių siuntėjams taikomos ES sankcijos, suma yra daugiau nei 1,33 mln. eurų, 1,58 mln. JAV dolerių ir 215 tūkst. Rusijos rublių.

FNTT pastebi vieną pagrindinių sankcijų apėjimo tendencijų – siekis į agresoriaus šalį įvežti sankcionuotas prekes, o pranešimuose apie galimus pažeidimus dominuoja Lietuvoje įregistruotos įmonės, ilgus metus prekiaujančios su Rusija ar Baltarusija.

Taip pat pastebimi mokėjimai su naujai įregistruotomis, tačiau nuosavo turto neturinčiomis bei savo veiklos vietai nebūdingą produkciją perduodančiomis užsienio įmonėms, prekių judėjimas ekonomiškai nenaudingu keliu, parduodama dvigubos paskirties prekių požymių turinti produkcija.

FNTT taip pat pastebi, kad sankcionuoti asmenys per sudėtingas įmonių struktūras stengiasi paslėpti tikrąjį naudos gavėją.

2023 08 08 10:57
Spausdinti