Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARO ĮTAKA
Du trečdaliai mažų ir vidutinių šalies įmonių dėl karo laukia prastesnių rezultatų
BNS
Pexels

Beveik dvi iš trijų (64 proc.) mažų ir vidutinių Lietuvos įmonių prognozuoja, kad karas Ukrainoje turės neigiamos įtakos jų apyvartai. Palyginti su kitomis dviem Baltijos valstybėmis, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo atstovų nuotaika prasčiausia, rodo tyrimas.

SEB banko tyrimo duomenimis, apyvartos mažėjimo šiemet tikisi 56 proc. Latvijos ir 50 proc. Estijos bendrovių.

Palyginti su šių metų pradžioje vyravusia nuotaika, pesimistų tarp mažų ir vidutinių Lietuvos įmonių atstovų pagausėjo daugiau negu 2,6 karto. Vasarį atlikto tyrimo duomenimis, tik 24 proc. Lietuvos verslininkų teigė šiemet planuojantys prastesnius veiklos rezultatus negu pernai.

„Didelė Lietuvos bendrovių, šiemet besitikinčių prastesnių rezultatų, dalis liudija, kad šalies verslas dėl karo ir tarptautinių sankcijų šalims agresorėms patiria didelių iššūkių, turėsiančių neigiamą įtaką įmonių plėtrai trumpuoju laikotarpiu“, – pranešime sakė SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Vertindamos savo eksporto planus, Lietuvos įmonės dažniau negu Latvijos ar Estijos minėjo ketinančios trauktis arba jau pasitraukusios iš Rusijos ir Baltarusijos. Pastarąją paliko 9 proc. Lietuvos, 5 proc. Latvijos ir 2 proc. Estijos įmonių. Iš Rusijos traukiasi arba jau pasitraukė 8 proc. Lietuvos mažų ir vidutinių bendrovių, 5 proc. Estijos ir 6 proc. Latvijos.

Lietuvos verslininkai daugiausiai planuoja plėtrą kitose eksporto rinkose, kuriose jau veikia. Tokių planų turi 15 proc. šalies mažų ir vidutinių bendrovių, ir ši dalis nepakito nuo metų pradžios. Dešimtadalis verslininkų dairosi į naujas šalis eksportui, o 77 proc. ketina susitelkti į vidaus rinką.

Paprašyti įvertinti veiksnius, darančius įtaką veiklos rezultatams, daugiausiai nerimo visų trijų Baltijos šalių verslininkai išreiškė dėl išaugusių energetikos išteklių kainų. 60 proc. mažų ir vidutinių įmonių vadovų Latvijoje mano, kad pabrangusi elektra ir kuras darys didžiausią įtaką jų verslo rezultatams šiemet. Tokios nuomonės laikos 51 proc. Lietuvos ir 47 proc. Estijos įmonių.

Antras pagal svarbą veiksnys – tiekimo grandinės iššūkiai. Pastarieji labiausiai neramina Lietuvos verslininkus (43 proc.). Estijoje 32 proc. respondentų teigė, kad tiekimo grandinės sutrikimai dėl karo smarkiai paveiks bendrovių veiklos rodiklius, o Latvijoje – 28 proc.

Baltijos šalių verslo perspektyvų tyrimą SEB atliko gegužę, apklausęs 807 Lietuvos, 811 Estijos ir 454 Latvijos mažų ir vidutinių įmonių atstovus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 23 12:10
Spausdinti