Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ES INVESTICIJŲ PASKATINTI SEKTINI PAVYZDŽIAI
Efektyviau ir žaliau
Partnerio turinys
Bendrovė

ES investicijos reklamos gamintojai bendrovei „Pramuštgalvis“ leido atsisakyti neperdirbamo plastiko ir dirbti našiau.

„Tai buvo pirmasis toks Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų projektas, kuriame dalyvavo mūsų įmonė. Kai buvo vykdomas priemonės „Regio potencialas LT“ paraiškų priėmimas ir buvo numatytos mums tinkamos investicinės priemonės, kaip tik planavome modernizuoti reklamos gamybos sritį. Jau turėjome konkretų poreikį, buvome pasidarę namų darbus, žinojome, ką, kur ir kaip reikia įsigyti, – nieko papildomai galvoti nereikėjo“, – apie pirmąjį ES finansuotą projektą pasakojo bendrovės „Pramuštgalvis“ savininkas ir direktorius Darius Balčiūnas.

Beveik 30 metų Šiauliuose veikianti išorės ir vidaus reklamos gamybos įmonė „Pramuštgalvis“, pasinaudojusi ES struktūrinių fondų finansavimu, siekė svarbiausio tikslo – rinkoje padidinti savo konkurencinį pranašumą. Ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje veiklą vykdanti bendrovė turėjo aiškią plėtros viziją tvarumo link, kurią įgyvendinti padėjo ES investicijos.

Įmonės savininkas pasakojo, kad ir anksčiau pritraukdavo ES investicijų, tačiau pastarajam projektui rengėsi ilgą laiką. „Pramuštgalvis“ ieškojo būdų ne tik kaip sutaupyti žmogiškųjų išteklių ir laiko, bet ir prisidėti prie planetos išsaugojimo.

„Matėme, kaip į priekį šuoliuoja mūsų konkurentai ir kas darosi kitose šalyse. Daugelyje valstybių Europoje, tarp jų ir Lietuvoje, prasidėjęs žaliosios transformacijos bumas, bet reklamos sritis šiuo klausimu dar nėra labai sujudinta.“ D. Balčiūnas

„Matėme, kaip į priekį šuoliuoja mūsų konkurentai ir kas darosi kitose šalyse. Daugelyje valstybių Europoje, tarp jų ir Lietuvoje, prasidėjęs žaliosios transformacijos bumas, bet reklamos sritis šiuo klausimu dar nėra labai sujudinta. Suprantame, kokios bus ateities tendencijos, ir patys esame tvarių idėjų šalininkai, todėl nusprendėme gamyboje plastiką keisti į aliuminį, į perdirbamas medžiagas. Reklamos priemonėje naudojamas plastikas iš principo yra labai sunkiai perdirbamas arba kai kuris apskritai negali būti panaudotas darsyk. Todėl norėjome neatsilikti nuo konkurentų. Mūsų aplinkos apsaugos nuostatos taip pasikeitė, kad griežtai rūšiuojame ne tik gamybines, bet ir biuro atliekas, tikiuosi, kad taip mūsų darbuotojai elgiasi ir buityje“, – tvirtino D. Balčiūnas.

Mažiau plastiko

Įgyvendintu projektu buvo siekiama padidinti įmonės lankstumą, kuriant ir gaminant naujus gaminius, ir mažinti produkcijos kūrimo išlaidas ir gamybos trukmę. Pagrindinis įmonės uždavinys – gamybos procesų įrangos su moderniomis technologijomis diegimas.

Paramos lėšomis „Pramuštgalvis“ įsigijo plačiaformatį trijų metrų spaudos pločio spausdintuvą, automatines lankstymo stakles, kuriomis lankstomos tūrinės raidės iš aliuminio ir nerūdijančiojo plieno, taip pat lazerines aliuminio suvirinimo stakles. „Projekto įgyvendinimas prisidėjo prie operatyvaus įmonės užsakymų vykdymo, pajamų ir darbo našumo didinimo, o tai būtina sąlyga įmonės stabilumui ir nuolatiniam augimui. Svarbiausias įmonės tikslas – užtikrinti, kad reklaminiai gaminiai tenkintų klientų poreikius ir būtų kokybiški“, – sakė įmonės vadovas.

ES investicijos leido „Pramuštgalviui“ atsisakyti aplinkai taršių reklamos gamybos būdų naudojant sunkiai perdirbamą plastmasę. Skaičiuojama, kad nuo 1950 m. pasaulyje buvo pagaminta 9 mlrd. tonų plastiko. Tik 9 proc. buvo perdirbta, 19 proc. – sudeginta, beveik 50 proc. pateko į sanitarinius sąvartynus, o 22 proc. liko nekontroliuojamuose sąvartynuose arba nutekėjo į aplinką. Neperdirbtas plastikas suyra ypač lėtai ir ne iki galo, susidaro smulkios dalelės, vadinamos mikroplastiku, kuris nugula dirvoje, vandenyje ir išsisklaido ore. Todėl bendrovių investicijos, mažinančios plastiko panaudojimą, yra itin svarbios.

D. Balčiūnas pasakojo, kad įsigijus aliuminio lankstymo stakles tūrinės raidės gaminamos iš aliuminio: „Prieš tai buvo naudojamas plastikas. Šiuo metu plastikinių raidžių nebegaminame, viską pakeitėme į aliuminį. Aliuminis yra perdirbama medžiaga, todėl susidariusias atliekas išvežame perdirbti. Be to, iš aliuminio pagamintos tūrinės raidės yra gerokai patvaresnės, mažiau paveikios aplinkos poveikiui.“

Įmonės vadovas džiaugiasi, kad tvarios investicijos prisidėjo ir prie bendrovės našumo. „Pandeminiai metai mums, kaip ir visiems, pridarė sunkumų, todėl ir užsibrėžtų rodiklių pasiekti iš karto negalėjome. Tačiau dabar jau džiaugiamės, dirbame visu pajėgumu ir, kaip planavome, gaminame beveik vien tik aliuminio konstrukcijų raides. Taršių plastikinių raidžių gal koks vienas procentas telikęs. Jau beveik porą metų dirbame su nauja įranga. Investicija buvo protinga ir tinkamu laiku, juk dirbti tvariai mus įpareigoja ir ES direktyvos, kiti teisės aktai. Ir verslo partneriai, užsakovai vis daugiau apie tai galvoja – reklamos užsakymų atliekame pastebimai daugiau nei anksčiau“, – svarstė D. Balčiūnas.

Rankų trūkumas

Vienas iššūkių, su kuriais susiduria daugelis įmonių, yra darbuotojų trūkumas. Tai pastebi ir D. Balčiūnas, kuris pripažino, kad abiejuose bendrovės filialuose trūksta darbo rankų. Vadovo teigimu, didėjant paklausai, gali būti sunku rasti pakankamai kvalifikuotų ir patyrusių darbuotojų, kurie atitiktų įmonės poreikius. Tačiau investicijos į naująsias technologijas gali būti naudingas sprendimas šiam trūkumui sumažinti ar eliminuoti.

„Ne tik Šiauliuose, bet ir Vilniuje, kuriame esame atsidarę filialą, jaučiame darbuotojų trūkumą. Mūsų darbo specifika yra išskirtinė – mes ne statybininkai, taip pat ne baldininkai. Niekas neruošia tokių specialistų“, – sakė „Pramuštgalvio“ direktorius.

„Darbuotojams galima padidinti atlyginimus, nes įmonės veikla tapo efektyvesnė. Taip kartu judame į priekį, neatsiliekame nuo naujovių.“ D. Balčiūnas

Dėl ES finansinių fondų, investavus į darbo įrankių atsinaujinimą, įmonei pavyko tam tikrus darbo procesus, kurie anksčiau buvo atliekami rankomis, automatizuoti. Kaip pasakojo vadovas, tai ne tik sumažino priklausomybę nuo žmogiškųjų išteklių, bet ir padidino efektyvumą, sumažino klaidų tikimybę. „Staklės užima daug vietos, tačiau reikia mažiau darbuotojų. Tad likusiems galima padidinti atlyginimus, nes įmonės veikla tapo efektyvesnė. Taip kartu judame į priekį, neatsiliekame nuo naujovių“, – taip apie ES investicijų įvairiapusę naudą atsiliepė D. Balčiūnas.

Ateityje – dar daugiau investicijų

Kartais girdimus mitus, neva ES paramą gauti sunku ir itin vargina biurokratija, D. Balčiūnas be užuolankų paneigė tvirtindamas, kad investicijų gavimo procesas buvo sklandus, su neįveikiamais sunkumais nesusidūrė: „Labai didelių iššūkių gauti šias investicijas nebuvo. Projektui parengti samdėme konsultantą, kuris padėjo paruošti visus dokumentus. Investicijų panaudojimas vyko etapais, tad klausėme mokėjimo agentūrų patarimų ir viskas praėjo gana sklandžiai.“

Todėl „Pramuštgalvis“ ir toliau ieško būdų pritraukti naujų ES investicijų. „Tada žiūrėjome, dairėmės projektų ir dar dabar dairomės. Planuose yra įsigyti dar vieną spausdintuvą, tik didesnį, galingesnį, kuris leistų išvengti dvigubo darbo ir spausdinti tiesiai ant kietų paviršių. Tada būtų dar mažesnės medžiagų sąnaudos, spartesnė gamyba ir geresnė kokybė“, – teigė D. Balčiūnas.

BEREKLAMOS:

2023 07 21 10:32
Spausdinti