Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


TRIKDŽIAI AMLA STEIGIMUI
Finansų ministerija dėl „Yellowstone“ nuomos sandorio kreipėsi į VSD
BNS
Josvydas Elinskas/ELTA
G. Skaistė.

Naują Europos Sąjungos Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūrą (AMLA) numačius įkurti Vilniaus verslo centre „Yellowstone“, kurio investuotojai viešai neatskleidžiami, o vienas jų susijęs su buvusia įmone „Lewben“, Finansų ministerija kreipėsi į Valstybės saugumo departamento prašydama pateikti visą informaciją apie „Yellowstone“ vystytojus.

„Prašoma pateikti turimą aktualią informaciją apie nuomos patalpų konkursą laimėjusią įmonę, su ja susijusias įmones bei naudos gavėjus, kuri galėtų darytį įtaką nacionalinio saugumo interesų atitikčiai bei gali turėti neigiamos įtakos administracinių patalpų nuomos sutarties vykdymui“, – BNS pranešė ministerija.

Ministrė Gintarė Skaistė šią savaitę BNS sakė, kad viešojoje erdvėje kilus abejonių dėl reputacinės rizikos ir kitų naudos gavėjų sąsajų ministerija prašys atsakingų institucijų išsiaiškinti galutinius sandorio naudos gavėjus. Pasak jos, gavus tokią informaciją ministerija įvertins sandorį.

Tačiau ji pabrėžė, kad tai bus aktualu tik tuo atveju, jei Lietuva laimėtų Europos Sąjungos konkursą, kuriame konkuruoja su kitais aštuoniais miestais, tarp kurių yra Madridas, Paryžius, Frankfurtas.

Penkerių metų „Yellowstone“ nuomos sutartis su įmone „Project RE 1“ pasirašyta lapkričio 27 dieną su galimybe ją nutraukti, jeigu Europos Sąjungos (ES) Taryba ir Parlamentas priimtų sprendimą AMLA būstinę kurti ne Lietuvoje arba per 6 mėnesius nepriimtų jokio sprendimo. Jo tikimasi pirmąjį 2024 metų ketvirtį.

Iki šiol neviešinusi sutarties, žiniasklaidai susidomėjus sandoriu ministerija šią savaitę ją išviešino.

BNS rašė, kad galutinis „Project RE 1“ naudos gavėjas, Registrų centro duomenimis, yra „Lewben“ grupės įkūrėjas ir bendrovės „Noewe“ (buvusios „Lewben“) didžiausias akcininkas Vilius Kavaliauskas. Tačiau dar 14 naudos gavėjų – niekur viešai neregistruotų investuotojų į „Yellowstone“ projektą, pasak jo vystytojo, viešintis nenori.

„Project RE 1“ vadovas Agnius Tamošaitis, pirmadienį BNS pažadėjęs atskleisti investuotojus, jei jie sutiktų, vėliau pranešė dėl konfidencialumo negalintis to padaryti be jų sutikimo. Pasak jo, tai yra „pakankamai gerai žinomi“ investuotojai, Lietuvos piliečiai.

A. Tamošaitis portalui „Verslo žinios“ penktadienį sakė, kad V. Kavaliauskas projekte turi iki 10 proc. dalį ir yra pasyvus investuotojas. Jis taip pat patvirtino, kad Tautvydo Barščio ir jo sūnaus investicijų įmonė „Taba Invest“ yra didžiausia investuotoja ir turi apie 50 proc. dalį. Kitų investuotojų sutikimo viešintis jis kartojo neturintis.

A. Tamošaitis taip pat pranešė, kad dėl „susiklosčiusios situacijos“ kai kurie nuomininkai nepasirašė sutarčių dėl patalpų „Yellowstone“ – jo teigimu, jie „aiškiai pasakė – nenorime būti kitoje antraštėje neigiamame kontekste“.

Pasak Finansų ministerijos, „Project RE 1“ pasiūlyta kaina buvo mažiausia, todėl įmonė buvo paskelbta konkurso nugalėtoja. Ministerija anksčiau BNS pranešė, kad sutarta nuomos kaina yra 33,53 euro už kv. metrą, o išnuomotas plotas – 6591 kv. metras.

A. Tamošaitis „Verslo žinioms“ sakė, kad bazinė nuomos kaina sudaro 15,5 euro, o galutinę kainą dar sudaro įvairūs mokėjimai, pavyzdžiui, parkavimo vietų, kitų patalpų – dviračių aikštelių, paspirtukų pakrovimo stotelės, bendro naudojimo patalpų nuoma.

Sutartis numato, kad nuomos kainą sudaro mėnesio nuomos mokestis, administravimo ir eksploatavimo sąnaudos, išskyrus komunalines paslaugas.

Jei agentūrą būtų nutarta steigti Vilniuje, valstybė penkerius metus padengtų pastato nuomos ir išlaikymo išlaidas – beveik 13,3 mln. eurų.

AMLA bus pagrindinė institucija užtikrinanti vieningą ES finansų sektoriaus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą bei koordinuojanti veiksmus su valstybių narių nacionalinėmis priežiūros institucijomis.

2023 12 22 14:08
Spausdinti