Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


EKONOMIKA
Finansų ministerija gerina šių metų BVP prognozę, kitąmet augimas lėtės
BNS
Teodoras Biliūnas/BNS
Kaunas.

Finansų ministerija gerina šių metų bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozę – anot jos, ekonomika šiemet augs 2,4 procento. Rugsėjį prognozuota, kad ekonomika augs 1,6 procento.

Tuo metu kitų metų BVP augimo prognozė sumažinta nuo 1,4 proc. iki 0,7 proc. Tuo metu 2024–2025 metais, prognozuojama, jog ekonomikos augimas sieks po 3 proc. per metus.

„Lietuvos ekonomika artimiausiu metu ir toliau susidurs su neigiamomis Rusijos karo prieš Ukrainą pasekmėmis, tačiau, numatoma, šalies ūkis išliks augimo kelyje“, – pranešime sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasak jos, kitais metais BVP augimo tempas prastėjant išorės aplinkai bus lėtesnis, tačiau išliks teigiamas. Ministrės teigimu, tai lemia ir su 2023 metų biudžetu priimti sprendimai, palaikant gyventojų perkamąją galią bei amortizuojant energijos kainų šoko poveikį tiek namų ūkiams ir verslams.

Numatoma, jog vidutinė metinė infliacija, pasiekusi 18,9 proc. šiemet, kitais metais lėtės ir sieks 9,4 proc., jei nebus naujų šokų energijos ir žaliavų rinkose.

„Kainų augimo spaudimas mažėja antrą mėnesį iš eilės, o tai reiškia, kad infliacijos pikas, ekspertų vertinimu, greičiausiai yra pasiektas“, – teigė G. Skaistė.

2022 12 21 14:07
Spausdinti