Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


LIETUVOS DOKUMENTAI RRF LĖŠOMS GAUTI
Finansų ministerija pateikė EK argumentus norėdama gauti „įšaldytus“ 26 mln. eurų
BNS
Pixabay
ES lėšos (asociatyvi nuotr.).

Lietuva Europos Komisijai (EK) pateikė visus būtinus duomenis ir argumentus, kurie reikalingi šaliai norint gauti „įšaldytus“ 26 mln. eurų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) fondo, BNS penktadienį pranešė Finansų ministerija.

„Europos Komisija per dviejų mėnesių terminą vertins pateiktą informaciją, tuomet bus priimtas sprendimas“, – teigia ministerija.

Dokumentus Vyriausybė privalėjo pateikti EK iki šeštadienio, spalio 28-osios.

„Dokumentai yra iš esmės suruošti, tačiau techniškai šią savaitę turime užbaigti dokumentų išsiuntimą per įvairias informacines sistemas – tas ir bus padaryta“, – praėjusį trečiadienį sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasak jos, Briuseliui bus pranešta apie Seimo jau priimtus „žaliųjų“ akcizų ir aplinkos taršos mokesčių pakeitimus bei Seimui pateiktą įstatymo projektą dėl naujo nekilnojamojo turto (NT) mokesčio modelio.

EK šiais metais Lietuvai jau pervedė daugiau nei pusę milijardo eurų, tačiau 26 mln. eurų buvo sulaikyti dėl laiku neįgyvendintų su mokesčiais susijusių reikalavimų.

Jei EK teigiamai įvertins dokumentą dėl pastarojo įstatymo, sulaikytą sumą Vyriausybė gautų kitų metų pradžioje.

Europos Komisija gegužę išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų. Pinigai išmokėti už pirmuosius apie 30 rodiklių.

EK šią savaitę patvirtino atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų RRF lėšų paketą, tačiau ji atmetė Lietuvos prašymą koreguoti plano terminus, susijusius su mokestiniais pakeitimais. Pasak Komisijos, Lietuva dar turi vieną mėnesį pateikti galimas papildomas pastabas šiuo klausimu.

Vyriausybė siekia atidėti su mokestiniais pakeitimais susijusius RRF plano terminus dėl Seime įstrigusios mokesčių reformos.

Įstatymas dėl naujojo NT mokesčio modelio taip pat nepasiekia Seimo salės paskutiniam balsavimui – po ginčų jo priėmimas atidėtas iki lapkričio.

2023 10 27 15:17
Spausdinti