Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SANKCIJOS
Finansų profesorius apie Rusijos ateitį: laukia šikna
IQ
Twenty20
Į Rusiją ateina ekonominė žiema.

Manęs vis prašo pakomentuoti sankcijas. Jeigu trumpai, tai mano kaip finansų profesoriaus ir Čikagos universiteto daktaro mokslinė išvada – tai „šikna“ (rusiškai panaudotas dar riebesnis žodis). Tokį pranešimą tviteryje paskelbė žinomas finansų ekspertas Maksimas Mironovas. Pateikiame jo visą komentarą.

Dviguba „šikna“, nes daugelis Rusijos gyventojų, netgi išsilavinusių, absoliučiai nesupranta, kas jų laukia.

Paaiškinu ant rankų pirštų.

Labai greitai gyventojai susidurs su elementarių produktų deficitu. Ir aš kalbu ne apie visokius „iPhone‘us“, kurių importas jau uždraustas, bet apie maistą, drabužius, automobilius, buitinę techniką ir t. t.

Rusija itin stipriai susijusi su tarptautine prekyba ir jau didžiausi operatoriai atsisako siųsti konteinerius. Ir jeigu nutiktų stebuklas ir kažkas už trigubą kainą sutiktų atgabenti prekių, iškiltų problema, kaip už jas sumokėti. Pajamos iš eksporto sumažės kartais, nes visi stengsis nepirkti rusiškų prekių. Jau matome, kad naftininkai, kuriems sankcijos netaikomos, negali parduoti naftos. „Gazpromas“, kuriam jau taikomos sankcijos, apskritai neaišku, kaip sugebės gauti valiutos.

Rusijos centrinis bankas sukaupė gigantišką 650 mlrd. JAV dolerių „pagalvę“. Tačiau daugiau nei pusė šių rezervų areštuoti, o ką daryti su auksu, taip pat nelabai aišku. Vargu ar koks bankas pasaulyje sutiks jį pirkti iš Rusijos centrinio banko, nes pats rizikuotų sulaukti sankcijų ar milžiniškų baudų.

Daug kas galvoja, kad Rusija pastaraisiais metais prisistatė daugybę gamyklų, tačiau visuose šiuose fabrikuose (automobilių, aviacijos, buitinės technikos ir t. t.) naudojami užsienietiški komponentai. Taigi, jau artimiausiais mėnesiais sustos ištisi pramonės sektoriai ir patirsime viso to pasekmes – produktų deficitą, milžinišką nedarbą, krentantį mokesčių surinkimą ir sunkumus biudžetininkams išmokėti atlyginimus.

Lėktuvai netgi Rusijos viduje tuoj nustos skraidyti. Jie beveik visi importiniai, o Vakarai uždraudė tiekti atsargines dalis. Todėl netrukus matysime, kaip masiškai lėktuvai tupės ant žemės.

Internetą taip pat „prisuks“. Jau užblokavo daugybę naujienų portalų, artimiausiu metu ketina išjungti vikipediją. Jau sulėtino tviterį ir feisbuką. Netrukus išjungs jutubą.

Apie žemės ūkį. Ar jūs žinote, kad 40 proc. sėklos į Rusiją importuojama? O bulvių sėklos – net 90 proc.? Žinoma, žemdirbiai kažką sugalvos ateityje, tačiau artimiausiu metu susidursime su žemės ūkio produkcijos trūkumu ir į kosmosą kylančiomis jų kainomis. Ir tai dar toli gražu ne viskas...

Visi, kas gali, pabėgs iš šalies. Tai jau daug kas daro. Vyriausybė tai supranta, todėl jau šiandien ėmėsi priemonių, kad sulaikytų IT sektoriaus darbuotojus, programuotojus. Tačiau tos priemonės nesuveiks. Todėl netrukus bus įvestos išvykimo vizos tam tikrų sektorių specialistams arba apskritai uždarys šalį.

Vienintelis šios istorijos privalumas, kad visi, kurie taip ilgėjosi SSRS, visas jos grožybes dabar pajus savo kailiu. Tačiau tai bus ne ta pusėtinai toksiška Chruščiovo-Brežnevo-Gorbačiovo SSRS, bet šalis, kurią valdo išprotėjęs diktatorius.

Ir štai naujausia iliustracija. Automobilių gamintojas „Avtovaz“, kuris lyg ir neturėtų priklausyti nuo importo, dėl elektronikos komponentų deficito stabdo veiklą keturioms dienoms.

2022 03 03 15:33
Spausdinti