Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PALŪKANŲ NORMOS
G. Šimkus: esame reikšmingai priartėję prie palūkanų normų kėlimo pabaigos
ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
G. Šimkus.

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus tvirtina, kad reikšmingai artėjama link to, jog Europos Centrinis Bankas (ECB) nebekeltų palūkanų normų. Jis buvo užtikrintas, kad liepos mėnesį dar kartą palūkanų normos bus keliamos, bet dėl rugsėjo mėnesio prognozių spėti nesiryžo.

„Man atrodo, kad gali reikėtų dar vieno palūkanų normų kėlimo liepos mėnesį, bet reikia turėti omenyje, kiek yra neapibrėžta aplinka. Antras dalykas, kad kaip bebūtų, bet matau, jog esame reikšmingai priartėję, jeigu ne arti, palūkanų normų kėlimo pabaigos. Dabar vertinti neturint visos informacijos, kurią turėsime iki rugsėjo mėnesio, būtų per ankstyvas vertinimas“, – pirmadienį LB konferencijos metu teigė G. Šimkus.

„Rugsėjo mėnesį bus ir atnaujinamos ekonominės prognozės įtraukiant praeities informaciją. Dabar skubėti šiek tiek per anksti, iki rugsėjo mėnesio visas ketvirtis, bet man didesnių abejonių nekelia liepos mėnesio sprendimas“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį posėdžiavusi Europos Centrinio Banko (ECB) Valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 4 proc., 4,25 proc. ir 3,5 proc. ir bus taikomos nuo 2023 m. birželio 21 d.

Taip pat, pagal birželio mėn. makroekonomines prognozes, Eurosistemos ekspertai numato, kad bendroji infliacija 2023 m. vidutiniškai bus 5,4 proc., 2024 m. – 3 proc., o 2025 m. – 2,2 proc. dydžio.

2023 06 19 12:04
Spausdinti