Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


„LIFOSA“
G. Skaistė: „Lifosos“ ateitis – vadovybės atsakomybė
BNS
Josvydas Elinskas/ELTA
Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ ir AB „Lifosa“ Nepriklausomos Profesinės Sąjungos mitingas prie Vyriausybės.

Sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ darbuotojams reikalaujant Vyriausybės apsaugoti įmonę nuo planuojamo uždarymo, premjerę pavaduojanti finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad bendrovė gali veikti ir dabartinėmis sąlygomis, o jos ateitis yra vadovybės atsakomybė.

„Įmonė vykdyti veiklą, kuri neprieštarauja sankcijų politikai, gali, todėl aš labiau raginčiau įmonės vadovybę konstruktyviai dirbti ir ieškoti sprendimų, kaip būtų galima efektyviai veikti esamoje situacijoje ir neapsimesti, kad nei ponas Melničenka (Andrejus Melničenka, netiesiogiai kontroliuojantis „EuroChem Group“ – BNS), nei sankcijos, nei priežastys, dėl kurių taikomos sankcijos, neegzistuoja“, – trečiadienį žurnalistams sakė G. Skaistė.

„Jeigu nori vykdyti tokią veiklą, kuri prieštarauja sankcijoms, tai manau, kad tokia veikla nėra galima“, – pridūrė ji.

Ministrės teigimu, jos paskirtas laikinasis „Lifosos“ administratorius tik įrodo, kad valstybė yra suinteresuota jos veiklos tęstinumu.

„Tam, kad įmonė galėtų vykdyti veiklą, jai buvo paskirtas laikinasis administratorius, tai reiškia, kad Vyriausybė mato įmonės veiklą, kad ten yra daug darbuotojų, ji yra svarbi regionui“, – sakė G. Skaistė.

„Lifosos“ darbuotojų nuogąstavimus dėl ateities ji vadina galimu bendrovės vadovybės spaudimu Vyriausybei.

„Įmonės vadovybė, sakyčiau, kartais vykdydama ir savininko valią bando paspausti turbūt ir Vyriausybę, kad apskritai tos sankcijos nebūtų taikomos (...) Sankcijos niekur nedings ir įmonei reikia išmokti dirbti tuo režimu, kuris yra dabar“, – sakė G. Skaistė.

„Lifosoje“ dirba daugiau nei 900 darbuotojų. Liepos 3-iąją bendrovę valdanti ją valdanti Rusijos kapitalo grupė „EuroChem“ pranešė, kad „Lifosa“ gali būti laikinai konservuojama, o su šalies valdžia nepavykus sutarti dėl jos veiklos normalizavimo bus konsultuojamasi dėl gamyklos likimo apskritai.

„Lifosos“ vadovybė anksčiau teigė, kad dėl griežtos administratorės patikros įmonė praranda daug pajamų ir siekia švelnesnės kontrolės.

Bendrovė nuo praėjusių metų veikia prižiūrima laikinojo administratoriaus, kuri užtikrina, kad bendrovės sandoriai nepažeistų jai taikomų tarptautinių sankcijų.

G. Skaistė keistu pavadino „darbiečio“ Vytauto Gapšio siūlymą leisti administratoriaus kandidatūrą teikti ir pačioms įmonėms, kurioms taikomos sankcijos.

„Man asmeniškai labai keistai atrodo siūlymas, kai administratorių, kuris tikrina, ar įmonės vykdoma veikla atitinka sankcijų politiką, pasirinktų pati įmonė. Tai kam tada iš viso tas laikinasis administratorius“, – kalbėjo ministrė.

Pernai kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam A. Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, dėl to balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė ir ją atnaujino rugpjūtį, o nuo rugsėjo iki gruodžio gamyba stojo dėl amoniako trūkumo.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą.

M. Navickienė: Užimtumo tarnyba padės atleistiems „Lifosos“ darbuotojams

Sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ darbuotojams reikalaujant apsaugoti įmonę nuo galimo uždarymo, kai būtų atleista maždaug 700 žmonių, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigia, kad Užimtumo tarnyba jau dabar pasiruošusi padėti visiems darbuotojams.

„Nereikėtų net laukti (atleidimo – BNS) lapelių, jau dabar Užimtumo tarnyba vertina alternatyvas, kokių kompetencijų žmonių reikia regione ir palaiko ryšius tiek su „Lifosa“, tiek su profesine sąjunga. Tai net nelaukiant kažkokių sprendimų Užimtumo tarnyba yra budėjimo režime“, – trečiadienį žurnalistams sakė M. Navickienė.

Anot jos, buvę „Lifosos“ darbuotojai gautų tokią pat paramą, kokią gauna visi į Užimtumo tarnybą besikreipiantys asmenys: „Perkvalifikavimas, kvalifikacija ir alternatyvios darbo vietos“.

Vis dėl to, M. Navickienė teigė, kad Kėdainiuose visiems atleistiems darbuotojams darbo surasti nepavyktų.

„Tuose pačiuose Kėdainiuose turbūt būtų sudėtinga (surasti darbo „Lifosos“ darbuotojams – BNS), reikėtų vertinti visą regiono perspektyvą ir siūlyti jau kažkokias pozicijas vertinant visą regioną“, – sakė ji.

2023 07 26 13:55
Spausdinti