Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PRAMONĖS GAMYBA
Gamyba stabilizavosi, bet rudenį nuosmukis gali paspartėti
BNS
Josvydas Elinskas/ELTA
Aleksandras Izgorodinas.

Lietuvos pramonės gamyba stabilizavosi, tačiau rudenį nuosmukis gali paspartėti, mano ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Statistikai skelbia, jog apdirbamoji gamyba be naftos produktų liepą, palyginti su tuo pačiu metu pernai, traukėsi 5,1 proc. A. Izgorodinas mano, kad spalį-gruodį jos kritimas gali paspartėti iki 7-8 procentų.

„Žiūrint į bendrą gamybos rodiklį, dabar Lietuvos pramonės situacija akivaizdžiai stabilizavosi. Gamyba pramonėje toliau krenta, bet kritimo tempas paskutinis kelis mėnesius yra stabilus. Jei žiūrėtume į apdirbamąją gamybą be naftos produktų, paskutinius tris mėnesius metinis kritimas buvo 5,9 proc., 5,8proc. ir 5,1 procento“, – BNS sakė ekonomistas.

„Bet mane neramina, kad tas stabilizavimas gali būti laikinas ir rudenį gali pramonės kritimas netgi paspartėti“, – pridūrė jis.

Pasak A. Izgorodino, viena iš rizikų – Kinija, kurios vidaus vartojimo rodikliai lėtėja, bei lėtėjanti nekilnojamojo turto rinka.

„Toks sulėtėjimo mastas, kurį matome dabar, po kelių mėnesių gali pradėti veikti Vokietijos pramonę, o per ją ir Lietuvos pramonę“, – teigė jis.

Pasak ekonomisto, nerimą kelia ir atskirų inžinerinės pramonės sektorių tendencijos, pavyzdžiui, variklinių transporto priemonių, kur gamybos augimas liepą siekė 5 proc., o gegužę – daugiau nei 20 procentų.

„Nuo pavasario trendas labai akivaizdus, šitame sektoriuje gamybos augimas lėtėja, ir ta tendencija jeigu išliks, po trijų-keturių mėnesių sektoriuje gamyba pradės lėtėti“, – teigė A. Izgorodinas.

Valstybės duomenų agentūra pranešė, kad visos Lietuvos pramonės produkcijos vertė sausį–liepą, palyginti su pernai tuo pat laiku, sumažėjo 6,6 proc. iki 20,2 mlrd. eurų (to meto kainomis), vien liepą, palyginti su pernai liepa, – 8,9 proc. iki 2,6 mlrd. eurų, o palyginti su birželiu – 4,4 proc.

Per mėnesį sumažėjo pagrindinių vaistų pramonės gaminių ir farmacinių preparatų gamyba – 42,5 proc., mašinų ir įrangos remontas ir įrengimas – 38 proc., kita gamyba – 13,8 proc., kitų transporto priemonių ir įrangos gamyba – 13,5 proc., naftos produktų gamyba – 11,6 proc.

2023 08 24 15:49
Spausdinti