Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KAIMYNAI
Į Lietuvą perkeltos baltarusiškos kilmės įmonės šiemet sulaukė rekordiškai daug darbuotojų
BNS
Paulius Peleckis/BNS

Į Lietuvą šiemet persikėlė rekordiškai daug ir baltarusiškos kilmės informacinių technologijų įmonių, ir jose įsidarbinusių žmonių, pirmadienį pranešė LRT radijas.

Baltarusių įkurtoje JAV skaitmeninių platformų inžinerijos ir programinės įrangos kūrimo įmonėje „EPAM Systems“ darbuotojų padaugėjo nuo 320 darbuotojų iki beveik pusantro tūkstančio, populiaraus kompiuterinio žaidimo „World of Tanks“ kūrėjoje „Wargaming“ – nuo 400 iki beveik tūkstančio.

Baltarusių įkurta programinės įrangos kūrimo įmonė „Coherent Solutions“ taip pat smarkiai augo.

Viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“, padedančios baltarusiams persikelti Elijus Čivilis sako, kad šiemet į Lietuvą atėjo įmonės, kurios skubėjo atsikratyti baltarusiškų sąsajų.

„Šių metų migracija išskirtinė buvo tuo, kad daugiausia buvo kompanijos, kurios galutinai norėjo atsikratyti savo baltarusiškų sąsajų, uždaryti ofisus ir galutinai išsikelti iš šalies“, – sakė E.Čivilis.

Pasak jo, persikėlimų banga taip pat atnešė naudos Lietuvos viešiesiems finansams.

„Jau dabar matome pagal „Sodros“ duomenis, kad vidutiniai atlyginimai tų perkeltų žmonių yra bent jau 2,7 karto didesni negu yra Lietuvos bruto vidurkis (trečio ketvirčio VDU – 1 799 – BNS) ir siekia daugiau nei 4,9 tūkst. euro. Ir tai yra įspūdingos sumos gyventojų pajamų mokesčio, kurį jie sumoka į biudžetą. Viešiesiems finansams labai pozityvus poveikis“, – sakė E. Čivilis.

2022 12 19 10:23
Spausdinti