Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


VERSLAS
„Ignitis grupės“ pelnas šiemet didėjo 65 proc, grupė didins investicijas Lietuvoje
BNS
Rokas Lukoševičius/BNS

Valstybės valdoma energetikos grupė „Ignitis grupė“ per devynis šių metų mėnesius uždirbo 184,9 mln. eurų grynojo pelno, arba 64,8 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu, kai jis siekė 112,2 mln. eurų.

Grupės sausio-rugsėjo koreguotas pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) siekė 357,2 mln. eurų – 61,7 proc. daugiau (220,9 mln. eurų), ketvirtadienį per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Ignitis grupė“.

Teigiama, kad tokį rezultatą daugiausiai lėmė žaliosios gamybos segmentas – veiklą pradėjęs Pomeranijos vėjo parkas Lenkijoje ir geresni veikiančių pajėgumų rezultatai.

Pasak „Ignitis grupės“ vadovo Dariaus Maikštėno, uždirbtas neplanuotas pelnas bus investuojamas į naujus projektus Lietuvoje.

„Suprasdami, kad šiuo metu Europa išgyvena energetinę krizę ir vienas pagrindinių veiksnių, leisiančių sumažinti energijos kainas, yra vietinės energijos gamybos didinimas, esame apsisprendę uždirbtą neplanuotą pelną investuoti į naujos energetikos infrastuktūros kūrimą Lietuvoje“, – pranešime teigė D. Maikštėnas.

Grupės pajamos šiemet siekė 3,028 mlrd. eurų – 2,6 karto daugiau (1,165 mlrd. eurų).

Pranešama, kad dėl ekstremalios situacijos biržose grupės apyvartinis kapitalas sausį-rugsėjį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 2,2 karto iki 1,069 mlrd. eurų.

Jo augimą lėmė nustatytas mažesnis negu faktinės kainos biržoje visuomeninio tiekimo elektros tarifas, taip pat sustabdytas Rusijos gamtinių dujų pirkimas.

Apyvartinio kapitalo augimas lėmė neigiamą laisvųjų pinigų srautą per 9 mėnesius – 626,6 mln. eurų. Išaugusiu koreguotu EBITDA buvo finansuojama tik nedidelė apyvartinio kapitalo dalis – didžioji jo dalis padengta kredito linijomis pasiskolinus apie 719 mln. eurų. Dėl to grupės grynoji skola išaugo iki 1,5 mlrd. eurų.

Grupės investicijos šiemet augo 2,9 karto iki 367,9 mln. eurų, iš jų 78 proc. buvo Lietuvoje.

Pranešama, kad gamtinių dujų ir elektros tiekimas gyventojams išliko nuostolingas, tačiau dujų, importuojamų per Klaipėdos SGD terminalą, pardavimas užsienio klientams lėmė, kad bendras rezultatas buvo teigiamas.

„Ignitis grupės“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

2022 11 22 12:15
Spausdinti