Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Įsigalėjęs protekcionizmas pakeis tarptautinę prekybą, bet jos nesumažins
Cerianas Richmondas Jonesas
Scanpix
Vis dar plaukia.

Kas vyksta su tarptautine prekyba?

2023-ieji turėjo būti tikra nelaimė. JAV ir Kinija įsitraukė į visa apimantį prekybos karą su eksporto draudimais, importo tarifais ir investicijų apribojimais. Europa kankinosi ieškodama tinkamo atsako į Infliacijos mažinimo įstatymą, kuris JAV turėtų padėti paskatinti gamybą, tam numačius 1 trln. JAV dolerių vertės subsidijų ir mokesčių lengvatų. Indija ėmė taikyti nuosavus importo draudimus. Karas Ukrainoje toliau darė neigiamą poveikį grūdų pasiūlai ir gabenimui. Pasaulio prekybos organizacija, nusilpusi po JAV atsiribojimo prezidentaujant Donaldui Trumpui, visa tai stebėjo su pasibaisėjimu. Pasipylė prognozės apie pasaulinės prekybos pabaigą.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Bet galiausiai per devynis 2023-iųjų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais, pasaulyje įsigyta daugiau prekių iš Kinijos, vertinant pagal jos BVP. Kinija iš kitų šalių įsigijo tiek pat prekių, vertinant pagal BVP dalį, kaip ir 2022 m. Indijos gamybos BVP dalis padidėjo pirmą kartą per penketą metų. JAV, įskaitant tarpines prekes, iš Kinijos pagal savo BVP įsigijo tiek pat, kiek per pastaruosius penketą metų. 2024 m. politikos ir realybės atotrūkis toliau didės. Nors protekcionizmas klestės, bendrovės ir valstybės ieškos būdų prisitaikyti, o ne atsitraukti.

2024 01 19 07:00
Spausdinti