Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


VOKIETIJOS KRIZĖ IR LIETUVA
Kiek skausmo Vokietijos ekonomikos nuosmukis sukels Lietuvos verslui?
Arvydas Jockus
Scanpix
Nesėkmių ruožas.

Pakuočių verslas vienas pirmųjų jaučia ekonomikos atoslūgius. Tačiau pakuotes į Vokietijos rinką tiekiančios bendrovės „Pakmarkas“ generalinis direktorius Linas Čereška nemato ryškesnių ženklų, kad labai blogėtų Vokietijos ekonomikos padėtis ir dėl to nukentėtų mūsų šalies verslas. „Pakmarkui“ priklausančioje prekybos įmonėje Vokietijoje užsakymų ir klientų daugėja, o pajamos auga. Per šių metų aštuonis mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, klientų skaičius padidėjo 30 proc., pajamos – apie 40 proc.

Kita vertus, nors „Pakmarko“ Vokietijos padalinys šiemet gauna daugiau užsakymų, jie yra smulkesni. „Tai gali būti signalas, kad užsakovai tapo atsargesni. Matyt, bendrovės nežino, ar pavyks viską parduoti, todėl pakuotes ir etiketes užsako mažesnėmis partijomis“, – sakė L. Čereška. Vis dėlto mažėjančių ir dažnėjančių užsakymų tendencijos „Pakmarko“ vadovas nesureikšmina. Verslininko nuomone, tai nebūtinai rodo klientų neužtikrintumą dėl rytojaus. Gali būti, kad bendrovės tiesiog efektyviau valdo gamybą ir pinigų srautus.

Visgi „Pakmarko“ vadovas jau pastebi sprendimus, kokius verslas priėmė per 2008–2009 m. finansų krizę. Tuomet L. Čereška vadovavo didžiausiai Lietuvoje kosmetikos gamybos bendrovei BIOK LAB, ir kilus krizei, prisimena jis, ypač parfumerijos gamintojai mažino produktų pakuotes. „Verslas siekė išlaikyti vartotojus, bet jų perkamoji galia sumažėjo, todėl gamintojai persiorientavo į mažesnius kiekius“, – aiškino pašnekovas. Kita vertus, verslininkas Vokietijoje vykstančių procesų nepavadintų desperacija ar rimtu iššūkiu. „Jeigu trūkinėtų atsiskaitymo grandinės, prasidėtų vėlavimai, jau degtų ne oranžinė, o raudona lempa. Dabar tik švelniai geltona, – šypsojosi L. Čereška. – Reikia būti budriam, stebėti klientų mokumą, vertinti įvairių sektorių rizikos laipsnį, bet tikrai nėra kažko labai blogai.“

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 10 03 06:45
Spausdinti