Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Kinijoje veikiančioms užsienio įmonėms gyvenimas taps dar sunkesnis
Donas Weinlandas
Shutterstock
Nesitikėkite daug saulės.

Per kelias 2023-iųjų rugsėjo dienas pasklido kalbos, kad dviem verslininkams iš tarptautinių įmonių neleista išvykti iš Kinijos. Vienas jų, japonų banko „Nomura“ investicinės bankininkystės padalinio Kinijoje vadovas, lyg ir pateko į tyrimo dėl korupcijos akiratį. Jam skirtas „draudimas išvykti“, leidžiantis keliauti po šalį, bet išvykti – ne. Po kelių dienų sužinota, kad į panašią padėtį patekęs aukštas vadovas iš išsamaus verslo patikrinimo paslaugas teikiančios „Kroll“. Kaip nurodė „The Wall Street Journal“, jis negali išvykti iš Kinijos nuo liepos.

Praėjus beveik metams nuo Kinijos atsivėrimo po trejų izoliacijos metų per pasaulinę pandemiją, užsienio įmonių vadovai tebebando išsiaiškinti, kokios sąlygos yra nauja norma verslo veiklai. Ekonominis augimas nuslopo, todėl rinka ne tokia patraukli pasauliniams mažmenininkams. Prezidento Xi Jinpingo ideologinė parama Rusijai šios kare prieš Ukrainą išgąsdino investuotojus. Fondų valdytojai pradėjo reikalauti didesnės grąžos, kad būtų pateisinta didesnė geopolitinė rizika; daugelis tiesiog neuždirba pakankamai ir nukreipia kapitalą kitur.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Į pirmąsias keliones į Kiniją po trejų metų susiruošę verslo vadovai negali negalvoti, kad padėtis pasikeitė į bloga. Aukščiausios kategorijos miestai, kaip antai Pekinas, Šanchajus, aiškiai jaučiasi esą mažiau tarptautiniai nei prieš pandemiją.

2024 01 25 14:00
Spausdinti