Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KOVA SU RŪKYMU KITAIP
Kodėl tabako milžinai sveikina visišką cigarečių draudimą?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Nešatelio (Šveicarija)
Scanpix
PMI tyrimų centras.

Naujoji Zelandija nuo sausio 1-osios taps šalimi, kur bus draudžiamos cigaretės (su tam tikromis išimtimis). Įdomu, kad kai kurie tabako pramonės gigantai tai sveikina. Kodėl?

Naujoji Zelandija nustatė, kad dabar 14 metų ir jaunesni asmenys niekada, net sulaukę pilnametystės, negalės legaliai įsigyti cigarečių – taip priėmė pirmąjį pasaulyje teisės aktą, kuriuo siekiama uždrausti rūkyti naujajai kartai.

Gruodžio 13 d. priimant įstatymą sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja Ayesha Verrall sakė: „Tūkstančiai žmonių gyvens ilgiau ir sveikiau, o sveikatos apsaugos sistemai prisidės 5 mlrd. dolerių, nes nebereikės gydyti rūkymo sukeltų ligų, tokių kaip daugelio rūšių vėžys, širdies priepuoliai, insultai, amputacijos.“

Minimas įstatymas įsigalios 2023 m. Parduotuvių, kuriose teisėtai leidžiama prekiauti cigaretėmis, skaičius bus sumažintas iki dešimtadalio dabartinio lygio – nuo 6 tūkst. iki vos 600 visoje šalyje, o tabakas niekada negalės būti parduodamas asmenims, gimusiems 2009 m. sausio 1 d. ir vėliau. Naujoji Zelandija siekia tikslo iki 2025 m. padaryti šalį nerūkančią.

Mes vienintelė kompanija, kuri aiškiai pasisako už cigarečių visišką atsisakymą.

Keletą dienų prieš šį istorinį Naujosios Zelandijos sprendimą teko apsilankyti „Philip Morris International„ (PMI) tyrimų centre Šveicarijos Nešatelio mieste, kur žurnalistams tabako pramonės atstovai pristatė savo požiūrį į šios rinkos ateitį. PMI atstovų teigimu, Naujosios Zelandijos pavyzdys turėtų būti įkvėpimas kitoms šalims, kurios nori stabdyti rūkymą. Tam net buvo paskirta atskira prezentacijos dalis.

„Mes vienintelė kompanija, kuri aiškiai pasisako už visišką cigarečių atsisakymą“, – teigė Mario Barreto, PMI komunikacijos vadovas ES bei vienas iš žurnalistų kelionės organizatorių.

Pasak jo, praėjus 20 metų tabako kontrolės priemonių sugriežtinimo didelėje pasaulio dalyje, vis dar lieka daug problemų su rūkymu. Jei ankstesni griežtos kontrolės veiksmai ir nerūkymo propagavimas iš pradžių davė rimtą poveikį, tai dabar rūkorių mažėjimo statistika daugelyje šalių stabilizavosi ir nekrenta. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, pasaulyje vis dar apie vienas milijardas žmonių rūko ir dalis jų nesugeba ar nenori mesti.

Todėl PMI atstovas mano, kad tokiems žmonėms reikia suteikti mažiau kenkiančią alternatyvą.

„Suaugę rūkaliai turi turėti priėjimą prie informacijos apie mokslu paremtas, ne taip kenkiančias alternatyvas“, – sakė jis.

Būtent to ėmėsi Naujoji Zelandija, kurioje Sveikatos ministerija pradėjo kampaniją ir net sukūrė specialią svetainę, raginančią rūkymą pakeisti alternatyviais tabako produktais, jei nepavyksta išvis mesti vartoti tabako gaminių. Panašiu keliu seka ir britai, kurie net svarsto, ar medikams reiktų išrašyti receptus elektroninėms cigaretėms.

„Britai turi mažiausiai rūkymo incidentų tarp Didžiojo septyneto (G 7) šalių. Jie sumažino rūkymą per pusę“, – kalbėjo M. Barreto.

Žinoma, PMI turi savo interesą. Nuo praėjusio amžiaus dešimto dešimtmečio kompanija, kuri užima 20 proc. pasaulio tabako rinkos, plėtoja naujus produktus, kurie, anot jų ekspertų, kenkia daug mažiau nei cigaretės. Nuo 2009 m. veikiantis PMI tyrimų centras Nešatelyje, dar vadinamas „The Cube“ (Kubu), kuriame dirba apie tūkstantis mokslininkų ir kitų darbuotojų, būtent yra šios veiklos centre.

Galime užsidaryti, kad ir dabar, bet tai neišspręs cigarečių problemos. Prisiminkime, sausasis įstatymas JAV nepakeitė žmonių įpročių.

„Deginamas tabakas labiausiai kenkia“, – pabrėžė M. Barreto. PMI sukūrė tabako kaitinimo produktą –vadinamojo garinimo ir kramtomojo tabako pakaitalą. Vien į tabako kaitinimo produktų plėtojimą investuota per 9 mlrd. JAV dolerių.

„Mes esame didelė dalis problemos, bet bandome ieškoti išeities, – pridūrė PMI komunikacijos vadovas ES. – Galime užsidaryti, kad ir dabar, bet tai neišspręs cigarečių problemos. Prisiminkime, sausasis įstatymas JAV nepakeitė žmonių įpročių.“

Jis dar kartą pabrėžė, kad kompanijos politika vienareikšmiška: jų naujieji gaminiai parduodami tik suaugusiems ir tiems, kurie jau rūko, o ne „norintiems išbandyti“.

PMI mokslinio skyriaus vadovo, biochemijos ir molekulinės biologijos mokslų daktaro Ignacio Gonzalezo Suarezo prezentacija privertė pasijusti kaip pas šeimos gydytoją, kuris užkietėjusiam rūkaliui atskaito paskaitą apie rūkymo žalą.

„Deganti cigaretė išskiria tūkstančius nuodingų medžiagų, kurių dalis yra ypač pavojinga“, – kalbėjo jis. Pasak jo, PMI tabako kaitinimo produktai sumažina iki 95 proc. šių toksinių medžiagų išsiskyrimą. Ir tuoj pat parodė plika akimi matomą eksperimentą, kai specialus aparatas sutraukią cigaretę ir kaitinimo produktą – skirtumas akivaizdus: buvęs baltas filtras nuo cigaretės virto tamsiai rudu.

Vis dėlto kai kurios tabako kompanijos anksčiau ne kartą „pagarsėjo“ pseudomoksliniais tyrimais, kurie neigė ar vertė abejoti rūkymo žala. Anot I. G. Suarezo, jų naujus produktus bei jų tyrimų išvadas patikrino 10 vyriausybinių ir 50 nepriklausomų tyrimų.

IQ
Eksperimentas.

„Pareiškėjas įrodė, kad parduodami ar platinami gaminiai su siūloma pakeista informacija apie riziką atitinka FD&C Act 911(g)(2) skirsnyje numatytą standartą, įskaitant tai, kad vėlesniais tyrimais pagrįstai tikėtinas išmatuojamas ir reikšmingas atskirų tabako vartotojų sergamumo ar mirtingumo sumažėjimas, o įsakymo išdavimas turėtų būti naudingas visos populiacijos sveikatai, atsižvelgiant tiek į tabako gaminių vartotojus, tiek į asmenis, kurie šiuo metu tabako gaminių nevartoja“, – teigiama JAV maisto ir vaistų kontrolės (FDA) ataskaitoje.

Vis dėlto I. G. Suarezas pripažino, kad kol kas nėra pakankamai duomenų nustatyti visas ilgalaikes naujojo PMI produkto vartojimo pasekmes: „Jei mes neturime visų atsakymų, tai dar nereiškia, kad produktas yra blogas.“

Vis dėlto ne visos šalys linkusios įsileisti naujuosius tabako produktus – tarkime, iki šiol Belgijoje negalima įsigyti tabako kaitinimo produktų. To priežastis – Belgija reikalauja, kad šiai PMI produkcijai būtų taikomi tokie patys ribojimai, įspėjimai ir apmokestinimas, kaip ir cigaretėms. PMI atstovai atsako, kad tai esą neteisinga, nes minėti moksliniai tyrimai rodo visai kitus rezultatus, o jie „nenori meluoti“ vartotojams.

„Nesvarbu, ką darysi, visada atsiras kritikų“, – apgailestavo I. G. Suarezas.

Šiuo metu PMI savo kaitinimo produktus parduoda 70 pasaulio rinkų ir iki 2025 m. tikisi šį skaičių padidinti iki 100. PMI ambicija, kad 2025 m. 50 proc. pajamų ateitų ne iš cigarečių gamybos ir pardavimų.

„Mes labai aiškiai sakome, kad tai tik rūkantiems skirtas produktas“, – dar kartą pabrėžė I. G. Suarezas.

2022 12 28 07:00
Spausdinti