Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DARBO RINKA
Kur žolė žalesnė: kaip išlaikyti darbuotojus?
Liepa Žeromskaitė

Pandemijai sutrikdžius darbo rinką, darbuotojai vis drąsiau ieško durų išeiti. Darbdaviams reikia daug ko išmokti, kad jie liktų.

2021 m. laisvų darbo vietų skaičiumi buvo rekordiniai – laisvų ir visų darbo vietų santykis trečią metų ketvirtį siekė 2 proc. Toks pats skaičius, anot Statistikos departamento, fiksuotas ir 2008 m. prieš finansų krizę. Palyginti su 2020 m. trečiu ketvirčiu, rodiklis augo 0,6 proc. ir buvo didžiausias metinis pokytis nuo matavimų pradžios. Įmonės praneša, kad dėl darbuotojų trūkumo yra priverstos riboti savo veiklą.

Didžiausias darbo rankų stygius pastebimas statybos, transporto, informacijos ir ryšių bei viešajame sektoriuose. Kol kas darbdaviai šią problemą sprendžia keldami atlyginimus, dažniau pasvarsto ir apie procesų automatizavimą. Tačiau atsipalaiduoti negali ir tos organizacijos, kurios turi pakankamai senų ir, atrodytų, lojalių darbuotojų. Juos bet kada gali nugvelbti konkurentas, pasiūlęs geresnes sąlygas.

„Šiandien kandidatas rinkoje yra karalius, – įsitikinęs įdarbinimo agentūros „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas. – Tokio trūkumo žmonių, koks yra dabar, niekada nebuvo per visą nepriklausomos Lietuvos istoriją, kitose Baltijos šalyse padėtis labai panaši. Tad spaudimas persimeta į darbdavio pusę – kaip išlaikyti savo veidą ir prisistatyti taip, kad patiktum tai rinkai, kuri ieško to darbo.“

2022 03 16 06:45
Spausdinti