Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MMA
LB: MMA kitąmet galėtų augti 19 proc., bet siūlo sprendimą atidėti
BNS
BNS foto

Lietuvos bankas teigia, jog minimalus mėnesio atlyginimas (MMA) kitąmet galėtų augti 18,9 proc., arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau tuo pat metu nurodo, jog dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo palaikytų atsargesnių sprendimų paiešką, pavyzdžiui, vėlesnį sprendimo dėl MMA priėmimą ar didinimą dalimis.

Banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vadovė Kotryna Tamoševičienė sakė, kad toks MMA dydis apskaičiuotas pagal Trišalės tarybos sutartą formulę ir siūloma nuo jos nenukrypti, tačiau ji taip pat įspėjo, kad jei ekonomika lėtėtų, MMA didinimas galėtų sukelti papildomų iššūkių.

„Siūlome formule remtis ir toliau, nematome svarių priežasčių, kodėl reikėtų nuo jos reikšmingai nukrypti. Tačiau matome, kad šiuo metu ekonomikos neapibrėžtumas yra didelis, ekonomikos augimo rizikų balansas yra neigiamas. Todėl palaikytume atsargesnių sprendimų paiešką, galbūt sprendimą priimti vėliau metų eigoje ar ieškoti kitų variantų, kaip apsisaugoti šiek tiek nuo rizikų ir spėti įvertinti pokyčius ekonomikoje, jei jie pradėtų pildytis “, – Trišalės tarybos posėdyje antradienį sakė K. Tamoševičienė.

Pasak jos, rudenį, tikėtina, situacija bus aiškesnė dėl karo Ukrainoje, Vakarų sankcijų Rusijai poveikio, žaliavų kainų, pandemijos padėties, todėl sprendimas būtų labiau pamatuotas.

„Dėl MMA didinimo dalimis – mums patiems diskutuojant banko viduje tarp galimų variantų buvo ir tokia mintis, kad galėtų būti dalinis didinimas nuo sausio, o kita dalis matant ekonominę situaciją nuo metų vidurio ar antro ketvirčio ir panašiai“, – kalbėjo ji.

Anot LB atstovės, jei ekonominė situacija suprastėtų, MMA didinimas sukeltų didesnių sunkumų verslui, didintų nedarbą ar paveiktų verslo konkurencingumą.

„Aukštos infliacijos ir infliacinių lūkesčių kontekste MMA didinimas gali šiek tiek prisidėti papildomai prie kainų augimo“, – sakė Lietuvos banko atstovė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 21 14:46
Spausdinti