Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PROGNOZĖS
Lietuvos bankas: ekonomika šiemet susitrauks 1,3 proc., infliacija sieks 8,9 proc.
ELTA
Freepik

Lietuvos bankas (LB) numato, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) 2023 m. pokytis bus neigiamas ir sudarys -1,3 proc. Pabrėžiama, kad didžiausią nuosmukį patyrė į eksportą orientuota pramonė. Taip pat LB prognozuoja, kad infliacija šiemet sudarys 8,9 proc.

Tuo tarpu 2024 m. LB prognozuoja 2,7 proc. BVP prieaugį, o infliacija kitais metais turėtų sumažėti iki 2,7 proc.

LB aiškino, kad skatinama Europos Sąjungos (ES) fondų investicijų ir grįžtančio vartotojų perkamosios galios augimo ekonomika pradės pamažu atsigauti.

„Numatome, kad ekonomika šiemet susitrauks, prieš jai grįžtant į labiau subalansuotos raidos etapą. Vienas iš ūkio plėtros trikdžių – aukšta infliacija – mažėja ir jau kitąmet priartės prie Europos Centrinio Banko (ECB) siekiamo lygio – 2 proc. vidutiniu laikotarpiu“, – sako LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Numatomas 3 proc. eksporto nuosmukis

Pirmojo ketvirčio BVP nuosmukis, -2,1 proc., buvo vienas didžiausių ketvirtinių kryčių nuo duomenų skelbimo pradžios, tvirtina LB. Didžiausią įtaką nuosmukiui, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, turėjo maždaug dešimtadaliu susitraukusi pramonė. LB tikino, kad šalies pramonę stabdė tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje vėstančios nekilnojamojo turto (NT) ir su būsto įrengimu susijusios rinkos, žaliavų kainų šokas, kurį sukėlė Rusijos karinė invazija į Ukrainą, sumažėjusi Lietuvoje gaminamų reagentų, naudojamų vakcinų gamybai, paklausa.

LB šiemet numato 3 proc. eksporto nuosmukį, o 2024 m. prognozuoja 2,9 proc. plėtrą.

Pažymima, kad vartojimą vis dar varžo didelė infliacija, tačiau pirmąjį ketvirtį darbo pajamų prieaugis ėmė lenkti kainų augimą.

Darbo užmokestis 11,1 proc. didesnis nei pernai, nedarbo lygis – 7,8 proc.

LB pagerino šių metų privačiojo vartojimo augimo prognozę nuo 0,0 iki 0,4 proc., kitąmet vartojimas turėtų ugtelėti dar 3,2 proc.

Tuo tarpu vidutinis darbo užmokestis šiemet bus 11,1 proc. didesnis nei pernai, o kitąmet padidės dar 9,3 proc.

Vis tik nedarbo lygis 2023 m. sieks 7,8 proc., vietoje anksčiau LB numatytų 6,6 proc., o kitais metais turėtų sumažėti iki 7,5 proc. (ankstesnė LB prognozė – 6,4 proc.).

Galiausiai LB pažymi, kad šiemet ekonomikos aktyvumą turėtų skatinti investicijos. Prognozuojama, kad investicijos šiemet padidės 6,3 proc., kai ankstesnė augimo prognozė buvo 4,5 proc.

2023 06 19 12:05
Spausdinti