Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


INFLIACIJA
Lietuvos bankas ir kitąmet prognozuoja spartų palūkanų normų augimą
BNS
Freepik

Palūkanų normos kitąmet toliau augs, kol Europos centrinis bankas (ECB) pasieks 2 proc. vidutinės infliacijos euro zonoje tikslą, sako Lietuvos banko vadovas.

„Neabejoju, kad kitų metų vasarį palūkanos toliau bus padidintos 0,5 proc. ir tai nebus paskutinis kilimas (...), nes mūsų pagrindinis priešas yra infliacija“, – pirmadienį sakė G. Šimkus.

Anot LB vadovo, ECB artimiausius kelerius metus griežtins pinigų politiką – ne tik kiekviename susitikime didins palūkanų normą, bet ir reikšmingai mažins turto pirkimo programos portfelį – vidutiniškai apie 15 mlrd. eurų kas mėnesį.

„Visi šitie sprendimai yra tam, kad metinė infliacija vidutiniu laikotarpiu euro zonoje grįžtų į tikslinį 2 proc. lygį“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

G. Šimkaus teigimu, neabejotinai palūkanų didinimas atsilieps namų ūkiams, o paskolas turintiems gyventojams teks peržiūrėti savo išlaidas.

„Jeigu išsipildytų nepalankus ekonomikos raidos scenarijus, kitąmet palūkanų normos namų ūkiams galėtų augti beveik ketvirtadaliu – 24,5 proc.“, – sakė LB vadovas.

„Noriu pabrėžti, kad istoriškai dabartinės palūkanų normos yra žemos, nes mūsų atspirties taškas buvo dešimtmetį buvusi neigiamų palūkanų teritorija“, – pridūrė jis.

2022 12 19 13:11
Spausdinti