Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


SANKCIJOS
„Lietuvos geležinkeliai“ sako gavę JAV patvirtinimą, kad sankcijos jiems nėra privalomos
BNS
BNS foto

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) sako gavę JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuro (OFAC) oficialų patvirtinimą, kad jiems nėra privalomos JAV paskelbtos sankcijos vienai didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintojų ir eksportuotojų „Belaruskalij“.

OFAC raštą, kaip reikėtų traktuoti JAV sankcijas „Belaruskalij“, LTG gavo gruodžio 17 dieną, pirmadienį pranešė bendrovė. Tačiau, kaip BNS sakė geležinkelių atstovas Mantas Dubauskas, tai nekeičia padėties ir toliau ieškoma sprendimo, kaip teisėtai nutraukti sutartį su „Belaruskalij“.

„Šiuo metu kartu su akcininku ieškoma tvaraus teisinio sprendimo susiklosčiusiai situacijai spręsti. Baltarusijos bendrovės krovinių srautas bus sustabdytas iškart, kai atsiras tam reikalingas teisinis pagrindas“, – pranešime teigia „Lietuvos geležinkeliai“.

Pasak įmonės, prašymą raštu išaiškinti ir patvirtinti iki tol per žodines konsultacijas teiktą informaciją dėl gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų taikymo LTG nusiuntė dar lapkričo 12 dieną.

LTG prašė išaiškinti trijų tipų sutartis: su „Belaruskalij“, nesankcionuotomis trečiosiomis šalimis Lietuvoje ar kitose Europos Sąjungos šalyse, su „Belorusskaja kalinaja kompanija“ (BKK), taip pat prašė patvirtinti, kad sutartys, nesusijusios su JAV asmenimis ar mokėjimais JAV doleriais, nepažeidžia ir ateityje nepažeis sankcijų, kad jos negresia ir negrės LTG baudomis.

„OFAC paskelbtos sankcijos neatrodo tiesiogiai privalomos LTG, nes nėra jokio ryšio su JAV. LTG nėra JAV asmuo, o prašyme pateikta informacija neindikuoja, jog jame minimos sutartys ar su sutartimis susiję mokėjimai yra susiję su JAV asmenimis, tarp kurių būtų JAV finansinės institucijos ar korespondentai“, – nurodoma OFAC rašte.

Tačiau OFAC ragina subjektus, pasirinkusius laikytis OFAC sankcijų, atsargiai įvertinti reguliavimą ir sankcijų riziką, susijusią su sandoriu, prieš nuspręsdami imtis veiksmų.

OFAC taip pat pažymėjo, kad antrinės sankcijos šiuo metu nėra taikomos, tačiau paragino LTG laikytis rizikų vertinimu pagrįsto požiūrį į OFAC sankcijas.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas M. Dubauskas BNS sakė, jog pagrindinė OFAC dokumento mintis yra ta, kad JAV sankcijos negali būti pretekstu LTG nutraukti sutartį su „Belaruskalij“.

„Tai (OFAC raštas – BNS) patvirtina teiginį, kad JAV sankcijos nėra pakankamas teisinis pagrindas nutraukti sutartį su „Belaruskalij“ ir bendrovė (LTG – BNS) rizikuotų susilaukti ieškinių iš kitos pusės dėl sutarties nevykdymo“, – sakė M. Dubauskas.

„Mes girdime valstybės lūkestį, kad trąšų vežimas sustotų, vadinasi reikia ieškoti kitų sprendimų“, – pridūrė jis.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

„Belaruskalij“ prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 20 18:04
Spausdinti