Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


VERSLAS
Ministerija: „Teltonika“ Vilniuje į technologijų parką investuos 96 mln. eurų
BNS
Lukas Balandis/BNS

Lietuvos aukštųjų technologijų grupė „Teltonika“ į technologijų parką Vilniuje, Liepkalnyje, investuos 96 mln. eurų ir sukurs 700 darbo vietų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija ketvirtadienį pranešė pasirašiusi sutartį su „Teltonikos“ grupe, kur iki 2029 metų sostinėje šalia Liepkalnio gatvės 14-kos hektarų teritorijoje įsikurs „Teltonika High-Tech Hill“ antro etapo technologijų parkas.

„Teltonikos“ įkūrėjas ir prezidentas Arvydas Paukštys BNS kiek anksčiau sakė, kad projektas bus įgyvendinamas kartu su Taivano Pramonės technologijų tyrimų institutu – kontraktas dėl jo kuriamų puslaidininkių technologijų įsigijimo ir naudojimo turėtų būti pasirašytas sausį, kai į Lietuvą atvyks Taivano delegacija. Anksčiau sutartį planuota pasirašyti gruodį.

Pasak A. Paukščio, planuojami keturi bendri su Taivanu projektai, o pastarasis, be žinių, turėtų prisidėti ir įranga, technologijomis.

„Liepkalnyje dabar 14 gamyklų, tai keturios iš jų lustų, visas parkas, aš noriu, kad jame būtų visa gamyba, nuo žaliavų iki gatavo produkto. Būtų stipru turėti tokį parką Lietuvoje. (...) Mes sudedame linijas, jie jas paleidžia, kad viskas veiktų, jie turi know-how. Aš galėčiau daryti pats, mokytis iš klaidų, bet šioje vietoje jų kompetencija yra nepalyginama“, – BNS sakė „Teltonikos“ vadovas.

„Mes suplanavome keturis projektus iki statybų leidimo, jie mums turi padėti įgyvendinti visų gamybų projektus, įrangos, svarbiausia – kai kuriuos pagrindus ir technologijas gamybai“, – pridūrė jis.

A. Paukštys sako, kad bendradarbiaujant su taivaniečiais būtų galima gaminti ne tik lustus, bet ir naujas medžiagas elektromobiliams, atsinaujinančiai energetikai ir kitoms ateities technologijomis.

„Ten daug visko iš tikrųjų, ne vien tik tai, jie mums duos truputį daugiau: ir suprojektavimą lustų, ir surinkimą, ir gamybą, ir naujų technologijų diegimą, ir mokslą, matyt, įtrauksime, kurdami savo technologijas: pažiūrėjome į perspektyvą, technologijas, kurios dabar ateina – žaliai galios elektronikai, elektromobiliai, atsinaujinanti energetika, einame naujų medžiagų kryptimi“, – kiek anksčiau BNS kalbėjo A. Paukštys.

A. Paukštys ketvirtadienį teigė, kad Vilniuje siekiama įkurti lustų inžinerijos ir puslaidininkinių technologijų centrą.

„Tai bus pradinis, tačiau tolesniam puslaidininkių pramonės vystymui Lietuvoje itin reikšmingas žingsnis, kadangi šis centras pasitarnaus ir kaip edukacinis inkubatorius studentams, profesionaliems specialistams ar dar tik planuojantiesiems dirbti puslaidininkių pramonėje. O vėliau šioje teritorijoje planuojame vystyti ir puslaidininkių lustų surinkimo gamyklą“, – pranešime sakė A. Paukštys.

„Ši investicija yra reikšminga visai Lietuvai ir teikia naudos kiekvienam šalies piliečiui“, – pranešime sakė ministrė Aušrinė Armonaitė.

Liepkalnyje bus įrengtos inovacijų laboratorijos, mokymo ir gamybos erdvės. Numatoma, kad apie 95 proc. produkcijos bus eksportuojama.

A. Paukštys anksčiau sakė, kad 2,5 metų trukmės sutartis su Pramonės technologijų tyrimų institutu apims projekto parengimą iki „Teltonikos“ puslaidininkių gamyklos statybos Liepkalnyje. Jo teigimu, kontraktas bus trijų dalių: lustų projektavimas, surinkimas ir gamyba.

Taivaniečių atstovybės Lietuvoje vadovas Ericas Huangas lapkričio pradžioje teigė, jog Lietuvos ir Taivano vyriausybėms pasiekus susitarimą Taivano institutas bendradarbiaus su „Teltonika IoT Group“ ir projektui skirs didžiąją dalį iš daugiau nei 10 mln. eurų biudžeto.

A. Paukštys BNS yra teigęs, kad „Teltonika IoT Group“ iki 2030 metų į lustų gamybos pramonę ir kitus projektus Lietuvoje planuoja investuoti apie 3,7 mlrd. eurų.

A. Paukščio kontroliuojama „Teltonika IoT Group“ (jis valdo 99,5 proc. akcijų) 2021 metais gavo 206,1 mln. eurų konsoliduotų pajamų – du kartus daugiau nei 2020 metais, jos grynasis pelnas išaugo 3,4 karto iki 39 mln. eurų.

Daugiau kaip 95 proc. grupės produkcijos eksportuojama į 160 pasaulio šalių, o pagrindinė rinka išliko Europa (du trečdaliai visų pajamų). 90 proc. pajamų gauta iš transporto valdymo ir kontrolės bei industrinių maršrutizatorių įrangos pardavimų.

2022 12 22 12:50
Spausdinti