Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


REGIONŲ PLĖTRA
Molėtų eksperimentas: ar milijoninės investicijos atneš sėkmę?
Liepa Žeromskaitė
Ovidijus Lukošius
Projektuotojų vizualizacija
Į „Teltonikos“ technologijų centrą Molėtuose ketinama investuoti 34 mln. eurų.

Milijoninės investicijos gali prikelti merdinčius Lietuvos regionus. Ar pamatysime dar vieną sėkmės istoriją?

Po metų Molėtuose veiklą pradės „Teltonikos“ technologijų centras. Lietuvių kapitalo daiktų interneto, transporto valdymo sprendimų ir tinklo įrangos gamintoja „Teltonika IoT Group“ į gamyklą investuos 34 mln. eurų. Mieste, kuriame yra apie 6 tūkst. gyventojų, bus sukurta 500 darbo vietų.

Šis projektas po kelerių metų galbūt pateiks naujų atsakymų į kelis svarbius klausimus. Ar aukštos pridėtinės vertės įmonės gali veikti nedideliuose regionų miestuose? Kaip tai pakeistų tokių miestų padėtį, kuriuose pastaruosius du dešimtmečius sparčiai mažėja gyventojų, jie sensta, uždaromos mokyklos, sunku išlaikyti sveikatos apsaugos, kultūros įstaigas, nėra rinkos paslaugų plėtrai, mažos gyventojų pajamos, gyvenimo kokybės atotrūkis nuo didmiesčių tik didėja?

„Teltonika IoT Group“ vadovas ir akcininkas Arvydas Paukštys pristatydamas šį projektą IQ žurnalo surengtame „IQ Forume“ Utenoje ironizavo, kad Molėtuose dabar yra „Sodra“, kuri išmoka pinigus, ir „Maxima“, kuri vėliau juos surenka. Ši sparnuota frazė iš tiesų išryškina regionų problemas, trukdančias pritraukti investuotojų, kurie dabar aktyviai ieško galimybių plėstis. Stinga darbo jėgos, ypač kvalifikuotos. Pasinaudojus ES parama miestų centrai išblizginti, tačiau trūksta pramogų, restoranų, šiuolaikiško būsto, abejojama švietimo kokybe.

2021 10 26 06:45
Spausdinti