Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


SUTARTIS SU EK DĖL RRF PASKOLŲ
Pasirašyta sutartis su EK dėl 1,55 mlrd. eurų RRF paskolų ir 200 mln. eurų dotacijų
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė penktadienį pasirašė sutartį su Europos Komisija (EK) dėl „Naujos kartos Lietuva“ plano papildymo – jis lapkričio pradžioje buvo patvirtintas Ekonomikos ir finansų reikalų taryboje Briuselyje, pranešė ministerija.

„Naujos priemonės ne tik sustiprins mūsų energetinį savarankiškumą, bet ir prisidės prie Lietuvos verslo konkurencingumo“, – pranešime sakė ministrė.

Papildytame plane – 1,75 mlrd. eurų naujų investicijų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF). Pasak G. Skaistės, 1 mlrd. eurų skiriama paskoloms bei kitoms finansinėms priemonėms verslui ir papildomi daugiau nei 550 mln. eurų – elektros iš atsinaujinančių energijos išteklių gamybai.

Dar 198,4 mln. eurų yra subsidija, suteikiama iš „RepowerEU“ iniciatyvos.

Vyriausybė spalio 30-ąją po aštrių diskusijų pritarė su EK suderintam atnaujintam planui, nepaisant su Briuseliu išsiskyrusių nuomonių dėl mokesčių reformos terminų atidėjimo – Komisija neatsižvelgė į Vyriausybės prašymą iki 2025 metų pradžios atidėti šiuos terminus.

Su plano įsipareigojimų vykdymu susijęs RRF lėšų gavimas.

Teigiama, jog dėl naujų investicijų 2023-2027 metais sparčiau augs realus bendrasis vidaus produktas (BVP) – vidutiniškai po 0,97 proc., arba po 492,5 mln. eurų per metus.

2023 12 01 15:23
Spausdinti