Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ATSARGOS
Prekybininkai: nepaisant išaugusio produktų pirkimo, jų netrūksta
BNS
BNS foto
Parduotuvė.

Prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą Lietuvoje žmonės aktyviau pirko ilgo galiojimo maisto produktus, tačiau pastaruoju metu situacija kiek aprimo, sako prekybininkai. Be to, ji pastebi, jog dabar išaugo vaikų ir kitų prekių, skirtų aukoti ukrainiečiams, pardavimai. Prekybos tinklai ramina, jog prekių netrūksta.

Vaistinių tinklų atstovė sako, jog žmonės pastaruoju metu dažniausiai perka vaistus nuo skausmo, peršalimo, virškinimo problemų, širdies lašus, įsigyjama tris kartus daugiau tvarsčių, išaugo kalio jodido paklausa.

Prekybos tinko „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sakė, kad pirmosiomis karo Ukrainoje dienomis vidutinis pirkinių krepšelis padidėjo apie 10 procentų.

„Pagrindiniai produktai, kurie buvo perkami, – miltai, kruopos, aliejus, tačiau tas pirkimas nurimo, dabar daugiausiai žmonės perka įvairias tyreles, vaikų maistą ir jas aukoja ukrainiečiams“, – BNS sakė V. Budrienė.

„Tokio panikos pirkimo, kad ruoštųsi kažkam, buvo tik pradžioje. Siečiau tai labiau su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento išplatinta informacija, kad reikia turėti atsargų 72 valandoms. Greičiausiai žmonės ir nusipirko tai“, – pridūrė ji.

V. Budrienės teigimu, kai kur gali pasitaikyti atvejų, kad lentynos nėra visiškai užpildytos, tačiau tai trunka neilgai, nes prekių trūkumo nėra. Ji taip pat pastebi, kad sutrikimų yra tik dėl kai kurių ukrainietiškų prekių.

„Tiekimo grandinė yra tvirta. Yra tam tikrų prekių tiekimo sutrikimai, tai daugiau ukrainietiškos prekės. Daug kas perka druską, akmens druską, tiekėjai ieško pakaitalo jai. Nors yra ir kitų druskų, bet žmonės ieško būtent tos. Bet situacija su prekėmis nėra įtempta“, – sakė „Iki“ atstovė.

„Lidl Lietuvos“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė teigė, jog praėjusios savaitės pradžioje kai kuriose parduotuvėse pirkimas buvo kiek padidėjęs, tačiau šiuo metu situacija yra stabili, prekių taip pat yra pakankamai.

„Norfos“ atstovas Darius Ryliškis sakė, kad ilgo galiojimo maisto produktų, pavyzdžiui, cukraus, druskos, kruopų, pardavimai yra išaugę. Anot jo, prekių netrūksta, išskyrus tų, kurios importuojamos iš Ukrainos.

„Mūsų svarbiausiais tikslas yra užtikrinti, kad ilgo galiojimo prekių lentynose nepritrūktų. Mes ties tuo ir dirbame. Iš tiesų, prekių pirkimai padidėję, tai karo pasekmė, žmonės nerimauja. Dar vienas dalykas, dėl kurio stipriau perka prekes, tai mūsų nuolaidų sistema, kai žmonės perka didesniais kiekiais“, – BNS sakė D. Ryliškis.

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė saė, kad nuo vasario 24 dienos toliau stebimi išaugę ilgo galiojimo prekių pardavimai.

„Nors jie mažesni nei pirmomis keliomis dienomis, tačiau pirkėjai iki šiol daugiau perka kruopų, makaronų, aliejaus, druskos, konservų, sviesto, kūdikių prekių. Tokius paklausos pokyčius yra sudėtinga prognozuoti, dėl to kartais lentynos ištuštėja greičiau nei mūsų darbuotojai spėja jas užpildyti“, – BNS sakė E. Dapkienė.

Anot jos, įmonė iš Ukrainos tiesiogiai importavo aliejų, padažus ir alkoholinius gėrimus, tačiau šiuo metu tiekimas sustabdytas, nes gamyklos uždarytos, o prekių transportavimas iš esmės neįmanomas.

„Tai itin atsispindi druskos asortimente – metų pradžioje išimtą baltarusišką druską buvome pakeitę būtent ukrainietiška, o šios tiekimo dabar, jos paklausai išaugus 2-4 kartus, negalime užtikrinti. Dėl to operatyviai ieškome naujų tiekėjų, kad galėtume atliepti išaugusią druskos paklausą“, – sakė „Maximos“ atstovė.

Ji pabrėžė, jog būtiniausių maisto prekių parduotuvėse bus.

Prekybos tinklas „Rimi“ pastebi, jog karo pradžioje buvo stebimi išaugę kruopų, vandens, džiovintų vaisių, konservų ir kitų pasiruošimo ekstremalioms situacijoms sąraše esančių produktų pardavimai, tačiau per savaitę jie stabilizavosi.

„Negalėtume pasakyti, kad jie šiuo metu yra daug didesni, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Tačiau rupios druskos pardavimai iš tiesų išaugę – žmonės jos perka neįprastai daug, tai taip pat susiję su pasiruošimu gyventi ekstremaliomis sąlygomis“, – BNS sakė tinko atstovė Gabrielė Šerėnienė.

Anot jos, lentynos yra pildomos ukrainietiška rupia druska, kurios įmonė dar turi, tačiau kovo mėnesį jos laikinai gali trūkti. Visgi G. Šerėnienė pabrėžia, jog ir toliau išliks alternatyvų.

Tuo metu vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ pastebi, jog žmonės pastaruoju metu dažniausiai perka nereceptinius vaistus nuo skausmo, peršalimo, virškinimo problemų, širdies lašus. Be to, nuo karo pradžios įsigyjama tris kartus daugiau tvarsčių.

„Prekių tiekimo sutrikimų nėra, gali pasitaikyti tik laikini prekių trūkumai – iki kito pristatymo“, – BNS sakė „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

„Vaistinėse taip pat pastebime ir išaugusį kalio jodido tablečių poreikį, klientai suskubo jų įsigyti ir šiuo metu vaistinėse jaučiame šio preparato trūkumą, tačiau tiekimo sutrikimų nėra, su tiekėjais ir toliau kalbame dėl papildomų kiekių pristatymo“, – pridūrė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 07 17:40
Spausdinti