Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


MAŽMENINĖ PREKYBA
Prekybos centrai be kasininkų ir kitų darbuotojų netrukus taps kasdienybe
Ernesta Onusaitytė
Bendrovė
Įprasta parduotuvė, jei ne vaizdo kameros.

Sparčiai populiarėjančios savitarnos kasos jau dabar leidžia apsipirkti nebendraujant su parduotuvės personalu, tačiau vasario pabaigoje Vilniuje atidaryta „Iki“ parduotuvė yra dar vienas žingsnis į mažmeninės prekybos ateitį – pirkėjai čia apskritai nesutinka darbuotojų. Autonominė dirbtinio intelekto valdoma parduotuvė veikia visą parą septynias dienas per savaitę ir yra viliojanti naujovė mažmeninės prekybos tinklams, kurie nuolat susiduria su darbuotojų trūkumu.

Tokios parduotuvės plinta ir kitose šalyse, o naujoji „Iki“ išskirtinė ir tuo, kad įrangą jai sukūrė lietuviška technologijų bendrovė „Pixevia“. Ji dirbtinio intelekto parduotuvę atidarė 2019 m., tačiau ši buvo skirta visų pirma mažmeniniams tinklams susipažinti su technologinėmis naujovėmis.

Norint apsipirkti autonominėje „Iki“ parduotuvėje klientui reikia įsidiegti mobiliąją programėlę arba naudotis tradicine banko mokėjimo kortele. Jų pirmiausia prireiks norint patekti į parduotuvę – prie vartelių specialiu įrenginiu nuskenuoti kortelę ar pasinaudoti programėle.

Parduotuvėje įrengtos vaizdo kameros seka pirkėjų judesius, o kiekvienoje lentynoje sumontuoti jutikliai fiksuoja, iš kurios vietos prekės buvo paimtos. Kameros ir jutikliai apskaičiuoja pirkinių krepšelį, įvertindami ir tai, kad pirkėjas galėjo kai kurias prekes padėti atgal ant lentynos. 120 kv. m ploto „Iki“ parduotuvėje yra 40 kamerų, o jutiklių tiek, kiek ir lentynų. Pirkėjui pasirinktų prekių skenuoti nebereikia, tiesiog už jas sumoka banko kortele arba programėle prieš palikdamas parduotuvę.

2022 04 27 08:07
Spausdinti