Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Premjerė abejoja „Lifosos“ ateitimi, įmonė teigia galinti išsiversti be Rusijos atnaujinta
BNS
BNS foto
Bendrovės „Lifosa“ fosfogipso karjeras Kėdainiuose.

Premjerė Ingrida Šimonytė abejoja Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovės „Lifosa“ perspektyvomis toliau veikti, nes įmonė turi problemų ne tik dėl jos savininkui taikomų sankcijų, bet ir dėl rusiškų žaliavų tiekimo.

„Mano žiniomis, ten yra ne tik klausimų, susijusių su akcininku (Rusijos oligarchu A. Melničenka – BNS), kuris yra sankcionuojamų asmenų sąraše, bet taip pat ir su žaliavomis. Tai yra klaidinga įsivaizduoti, kad valstybei nacionalizavus įmonę, ji kažkokiu būdu turės kitas sąlygas veikti, ypatingai jeigu jos žaliavų šaltinis yra Rusijos Federacijoje“, – Seime antradienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

2020 metais „Lifosa“ žaliavas pirko iš Rusijos fosfatų kasybos bendrovės „Kovdorskij Gok“, „NAK Azot“, gaminančios amoniaką, azotą ir mineralines trąšas, bei chemijos pramonės produktų gamintojos „Novomoskovskij chlor“, taip pat iš su Kėdainių įmonės akcininke susijusios Šveicarijos „EuroChem trading“ – bendra pirkimų iš Rusijos kompanijų vertė viršijo 45 mln. eurų, o iš Šveicarijos bendrovės – 6,9 mln. eurų.

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ pasiūlė premjerei nacionalizuoti „Lifosą“, motyvuodama tai galimybe išsaugoti darbo vietas, valstybės ir savivaldybės biudžeto pajamas.

„Įdomus pasiūlymas, bet tikrai plačiau jo nekomentuosiu“, – sakė premjerė, paklausta apie tokį pasiūlymą.

„Nacionalizavimas padėtų šiai įmonei, kuri gali dirbti be tiekimo iš Rusijos ir Baltarusijos, toliau veikti, gaminant svarbų žemės ūkiui produktą – fosforo trąšas, kurių šiais metais trūks visame pasaulyje, būtų išsaugotos darbo vietos, valstybės ir savivaldybės biudžeto pajamos“, – teigiama profsąjungos pranešime.

Bendrovės sąskaitos įšaldytos praėjusį ketvirtadienį, ES paskelbus sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai.

Pirmadienį „Lifosa“ pranešė, kad negali vykdyti įsipareigojimų, ji kreipėsi į valstybės institucijas prašydama padėti užtikrinti jos veiklos tęstinumą. Bendrovės generalinis direktorius Rimantas Proscevičius nurodė, kad valstybės pagalba šiuo metu yra gyvybiškai svarbi.

Dvi bendrovės darbuotojų profesinės sąjungos pirmadienį kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Ekonomikos komitetus, prašydamos pagalbos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija komentare BNS teigė, kad kartu su Užsienio reikalų ministerija ieško būdų užtikrinti, kad įmonė galėtų veikti, tačiau sankcionuotas akcininkas negalėtų išsiimti dividendų ar kitaip gauti pajamų iš „Lifosos“.

Seimo ekonomikos reikalų komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius patvirtino, kad šis klausimas bus svarstomas artimiausiame posėdyje.

„Klausimas įtrauktas į trečiadienio komiteto posėdžio darbotvarkę, bus bendras geopolitinės situacijos vertinimas, „Lifosos“ klausimas, dalyvaus atstovai iš Užsienio reikalų ministerijos, bandysime vertinti situaciją“, – BNS sakė jis.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

„EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas. Tačiau kaip konkrečiai tai padaryta, nepranešama.

Bendrovė teigia galinti išsiversti be Rusijos

„Lifosos“ atstovas teigia, kad iš Rusijos iki šiol buvo perkama nedidelė dalis žaliavų, būtinų pagrindinei produkcijai – fosforo trąšoms gaminti.

„Dauguma, apie 60 proc. fosfatinių žaliavų, bendrovei tiekiama iš Pietų Afrikos Respublikos, Senegalo, Alžyro, Maroko. Pagrindinės sieros tiekėjos yra Kazachstanas ir Uzbekija. Visas reikiamas kalkių kiekis pristatomas iš Lenkijos ir Čekijos, hidroksido – iš Ispanijos, o karbamidą „Lifosa“ įsigyja iš bendrovės „Achema“, – BNS sakė bendrovės viešųjų ryšių specialistas Nauris Vilkevičius.

„Vienintelė žaliava, kuri iki šiol buvo tiekiama tik iš Rusijos, buvo amoniakas“, – pridūrė jis.

Anot jo, bendrovė yra pasiruošusi tęsti veiklą be žaliavų iš Rusijos ir apsirūpinti jomis iš kitų šalių.

„Kol nėra pritaikyta infrastruktūra atsigabenti amoniako per Silamejės ir Ventspilio uostus, atsiradus galimybei, visą jo kiekį esame pasirengę įsigyti iš „Achemos“. Taigi, „Lifosa“ yra pasirengusi tęsti veiklą ir apsirūpinti visomis reikalingomis žaliavomis iš Europos Sąjungos valstybių bei kitų trečiųjų šalių“, – sakė bendrovės atstovas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 15 14:54
Spausdinti