Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


VERSLAS
Prie Europos lustų akto neprisijungusi „Teltonika“ savo planų nekeičia
BNS
BNS Foto.

Lietuvos daiktų interneto prietaisų gamybos grupė „Teltonika IoT Group“ neprisijungė prie puslaidininkių kūrimą ir gamybą skatinančios Europos lustų akto iniciatyvos, tačiau tai nekeičia bendrovės planų kartu su partneriais iš Taivano Lietuvoje kurti tokią pramonę, teigia vienas įmonės vadovų.

„Teltonika IoT Group“ viceprezidentas inovacijoms ir verslo plėtrai Ernestas Zdaniauskis sako, jog galimybė jungtis prie iniciatyvos buvo svarstyta, bet dėl kai kurių reikalavimų įmonė to padaryti negalėjo.

„Prieš kurį laiką analizavome galimybę dalyvauti Europos lustų akto iniciatyvoje, tačiau prie jos prisijungti negalėjome dėl tam tikrų reikalavimų“, – komentare BNS sakė E. Zdaniauskis.

Jo teigimu, „Teltonika IoT Group“ neatsisako galimybės prie iniciatyvos jungtis ateityje, jeigu tai įmonei būtų naudinga: „Jeigu ateityje situacija pasikeistų ir atsiradus galimybei prisijungti prie Europos lustų akto iniciatyvos matytume to naudą, iš naujo tai svarstytume.“

Europos Parlamento antradienį patvirtintas aktas numato, kad iki 2030 metų Europos Sąjunga (ES) turėtų padvigubinti lustų gamybos apimtis iki 20 proc. visų pasaulyje pagaminamų puslaidininkių. Siekiant šio tikslo numatoma skirti 43 mlrd. eurų Bendrijos lėšų ir privačių investicijų.

Su lustais susijusiems moksliniams tyrimams ir inovacijoms bus skirta 3,3 mlrd. eurų, remiami projektai, didinantys ES tiekimo saugumą pritraukiant investicijų bei kuriant gamybos pajėgumus. Taip pat bus sukurtas kompetencijos centrų tinklas, skirtas pritraukti naujų darbuotojų moksliniams tyrimams, projektavimui ir gamybai.

Anot E. Zdaniauskio, „Teltonika IoT Group“ šią Bendrijos strategiją vertina teigiamai, ji neturėtų paveikti įmonės ir Taivano Pramonės technologijų tyrimų instituto (ITRI) plano kurti lustų gamybos pramonę Lietuvoje.

„Šiuo metu dirbame įgyvendindami pirmojo projekto etapo užduotis – turime įvertinti visus būtinus išteklius ir planus, kad „Teltonika“ Lietuvoje galėtų pradėti puslaidininkių lustų gamybą. Taigi, žinia apie Europos Parlamento patvirtintą lustų aktą neturi įtakos mūsų planams ar bendradarbiavimui su ITRI“, – BNS teigė E. Zdaniauskis.

Pernai vasarį Europos Komisijai pristačius lustų akto strategiją „Teltonikos“ įkūrėjas ir prezidentas Arvydas Paukštys BNS sakė, jog ES politiniai sprendimai pagreitintų įmonės vystomo projekto finansavimą.

Šiemet sausį „Teltonika IoT Group“ ir ITRI pasirašė 14 mln. eurų vertės sutartį dėl pasidalijimo puslaidininkių lustų technologijomis, tikimasi, kad po dešimtmečio pradėjus veikti dideliam „Teltonikos“ technologijų parkui Vilniuje, Liepkalnio gatvėje bendrovės eksporto apimtys pasiektų 9–10 mlrd. eurų, o tai sudarytų apie 5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Bendrovė į technologijų parką planuoja investuoti 96 mln. eurų ir sukurti 700 darbo vietų.

Taivane šiuo metu pagaminama maždaug pusė pelningiausių pasaulio mikroschemų. Šalies atstovai bendradarbiauti su Lietuva puslaidininkių technologijų srityje pažadėjo po to, kai Kinija, reaguodama į Taivaniečių atstovybės atidarymą Vilniuje, pradėjo taikyti ekonominį spaudimą Lietuvos verslui.

2023 07 13 15:36
Spausdinti