Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


EKONOMINĖS PROGNOZĖS
SEB ekonomistai perspėja, kad veiklą atnaujinę prekybininkai susiduria su atšiauria realybe
BNS
Fotobankas
Vilnius.

Lietuvos ekonomika šiemet dėl koronaviruso krizės pagal pagrindinį scenarijų turėtų susitraukti 8,7 proc., tačiau kitąmet atsigavimas turėtų viršyti 6 procentus.

SEB banko trečiadienį paskelbtame leidinyje „Nordic Outlook“ prognozuojama, kad Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks mažiau nei Latvijoje (9 proc.) ir Estijoje (9,8 proc.) bei mažiau nei visoje euro zonoje (9,6 proc.).

Anot SEB ekonomisto Tado Povilausko, norisi tikėti, kad ekonomikos smukimo dugnas buvo pasiektas balandį, kuomet dėl taikytų griežtų apribojimų dirbti negalėjo daug prekybos sektoriaus darbuotojų, kurių veikla palaipsniui buvo atnaujinta.

„Tačiau panašu, kad veiklą atnaujinę prekybininkai susiduria su atšiauria realybe – gyventojai neskubės išlaidauti, kol nebus aiškesnė padėtis ir dėl jų pačių darbo pajamų, ir dėl visos ekonomikos ateities“, – pranešime sakė T. Povilauskas.

Anot jo, reikia būti atsargesniems ir dėl ekonomikos augimo antrąjį metų pusmetį, nes tikimybė, kad Lietuvoje pasikartos koronaviruso protrūkis, yra didelė. T. Povilauskas teigia, kad neatmestinas ir optimistinis scenarijus, pagal kurį išorės paklausai atsigavus greičiau ir išvengus naujų reikšmingų viruso protrūkių, ekonomika galėtų smukti 6 procentais.

Vidutinis nedarbas, SEB ekonomistų prognozėmis, Lietuvoje šiemet turėtų siekti 9,9 proc., kitąmet – 8,8 proc., o atpigę energetiniai ištekliai šiemet iki 0,8 proc. turėtų sumažinti infliaciją. Kitąmet ji dėl brangesnių žaliavų bei dėl spartesnio darbo užmokesčio augimo turėtų padidėti ir siekti bent 2,2 procento. 

Euro zonos ekonomikai šiemet prognozuojamas 9,6 proc. kritimas, o kitąmet – 6,2 proc. atsigavimas. Anot T. Povilausko, turizmo sektoriaus, kuris itin skaudžiai nukentėjo nuo krizės, reikšmė ekonomikai Pietų Europos šalyse yra daug didesnė negu Šiaurės Europos šalyse, todėl ir koronaviruso protrūkio pasekmės Italijai ar Ispanijai bus daug didesnės.

Tuo metu Lietuvoje turizmo sektorius generuoja tik apie 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), dėl to Lietuvai užsienio turistų praradimas turėtų atsiliepti mažiau. Nepaisant to, „Nordic Outlook“ leidinyje teigiama, kad blogiausi mėnesiai dar laukia pramonės įmonių, kurioms atsigauti iki to lygio, kuris buvo pasiektas prieš koronaviruso krizę, prireiks laiko.

Taip pat perspėjama, kad neišvengiamas gyvenamosios paskirties būstų statybos apimčių mažėjimas, nes naujų butų pardavimai artimiausiais mėnesiais kris.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 06 10:22
Spausdinti