Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


TENDENCIJOS
Šlubuojančios Estijos ekonomikos pamokos
Arvydas Jockus
Shutterstock
Estijos ekonomikos ruduo tęsiasi jau dvejus metus.

Lietuviams džiaugiantis gana gera šalies ekonomikos būkle, estai jau porą metų išgyvena recesiją. Kas nutiko stipriausiu laikytam Baltijos šalių ūkiui ir kaip nepadaryti tų pačių klaidų?

„Lietuva yra tarsi iš kitos planetos“, – tokiu pavadinimu Baltijos šalių ekonomikos tyrimą publikavo Estijos verslo leidinys „Aripaev“. Statistiniai duomenys patvirtina prielaidą, kad Lietuvos padėtis yra daug geresnė nei daug metų mus lenkusios Baltijos kaimynės. Estijos nacionalinės statistikos tarybos duomenimis, šios šalies metinis nuosmukis fiksuojamas aštuntą ketvirtį iš eilės, maždaug nuo 2022 m. pradžios.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Estijos bendrasis vidaus produktas (BVP) antrą šių metų ketvirtį buvo 1,7 proc. mažesnis nei prieš metus, o per ketvirtį padidėjo 0,2 proc. Tuo metu Lietuvos ekonomika per metus išaugo 1,4 proc., o per ketvirtį padidėjo 0,9 proc. Tiesa, pernai recesiją patyrė ir Lietuva, bet gerokai mažesnę: 2023 m. Estijos ekonomika smuko 3 proc., Lietuvos – 0,3 proc.

2024 10 01 06:45
Spausdinti