Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PRAMONĖ
V. Janulevičius: daugelis įmonių galėtų gaminti dvigubos paskirties produkciją
BNS
Dainius Labutis/ELTA
V. Janulevičius.

Daugelis šalies pramonės įmonių galėtų gaminti dvigubos paskirties produkciją – nuo sprogstamųjų medžiagų iki ginklų, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

„Daugelis pramonės įmonių galėtų gaminti ir dvigubos paskirties produkciją – apie tai šiandien ir kalbėjom. Per kelis mėnesius Lietuvos pramonės konfederacija pateiks tarybai įmonių sąrašus su konkrečia produkcija, kurią galėtumėm gaminti, su papildomu finansavimu arba ne“, – po pirmadienį įvykusio pirmo Nacionalinės visuotinės gynybos koordinavimo tarybos posėdžio Prezidentūroje sakė V. Janulevičius.

Anot jo, šalies įmonės galėtų gaminti įvairią dvigubos paskirties produkciją – nuo dronų iki sprogstamųjų medžiagų, ginklų.

„Labai įvairu – nuo sprogstamųjų medžiagų, konvertuojam kai kuria schemines bendroves, tuos pačius dronus, kuriuos jau surinkinėjam, bet, sakyčiau, kad jų mažai, gana paprastų ir kitokių. Įgyvendinant energetinio infrastruktūros saugumo priemones – ir tiekti energetiką, ir kaupti energetiką, net įskaitant ginklus. Kai kurios metalo apdirbimo įmonės galėtų gaminti ginklus, kurie galėtų pilnai atitikti NATO standartus ir poreikius“, – pažymėjo V. Janulevičius.

Pramonininkų atstovas teigė, jog norint pasirengti gaminti dvigubos paskirties prekes reikėtų priimti įstatymų pataisas, kurios laisviau reglamentuotų gamybą kritiniu atveju.

„Viskas prasideda nuo įstatymų, šiandien labai stipriai licencijuota veikla ir dienai X reikėtų turėti paketą, kad negaliotų konkurencingumo, licencijų išdavimo ir visa kita (tvarka – BNS), mes norėtume pasiruošti, kad dieną X, jei ji ateitų, (įprasti – BNS) įstatymai negaliotų ir galiotų tie, kurie leistų įmonėms gaminti dvigubos paskirties produkciją. Ir, be abejo, reikia prieigos prie kapitalo, reikia būti pasiruošus atsargų kritiniams atvejams“, – teigė V. Janulevičius.

Kalbėdamas apie kritinėje situacijoje svarbias pramonės šakas jis išskyrė maisto gamybą, farmaciją, energetiką.

„Tikėkimės, kad to dalyko (karo – BNS) nebus, bet mes turėtumėm užtikrinti visų grandžių veiklą, kad Lietuvos žmonės, kariai turėtų galimybes turėti maistą, taip pat kalbame apie sveikatos pramonę ir energetiką, kuri labai svarbi infrastruktūrinė dalis, nes be energetikos mes praktiškai vykdyti visų kitų veiklų negalime“, – pabrėžė konfederacijos vadovas.

Pirmadienį į pirmą posėdį susirinko Nacionalinė visuotinės gynybos koordinavimo taryba, kuri yra valstybės ir visuomenės atstovų patariamoji, ekspertinė grupė, svarstysianti Valstybės gynybos plane iškeltų tikslų įgyvendinimą ir numatytų priemonių pasirengimą.

Tarybą sudaro nevyriausybinių organizacijų, verslo, pramonės, Seimo ir Vyriausybės atstovai.

Valstybės gynimo taryba šį mėnesį patvirtino Valstybės gynybos planą ir numatė jo vykdymo bei bendradarbiavimo mechanizmus, Nacionalinės visuotinės gynybos koordinavimo tarybos steigimą.

2023 11 27 13:59
Spausdinti