Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ENERGETIKA
VERT įpareigojo „Perlas Energija“ sumokėti 4,21 mln. eurų – bendrovė sprendimą skųs
ELTA
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) priėmė sprendimą įpareigoti veiklą nutraukusį nepriklausomą elektros tiekėją „Perlas Energija“ į valstybės biudžetą grąžinti kiek daugiau nei 4,21 mln. eurų su PVM.

Savo ruožtu bendrovė sprendimą žada skųsti.

„Bendrovė turi grąžinti į valstybės biudžetą 4,2 mln. eurų dalinio tarifo kompensavimo“, – po VERT posėdžio ketvirtadienį sakė Tarybos pirmininkas Renatas Pocius.

Grąžintiną sumą VERT komisija apskaičiavo nustačiusi, jog pernai rugsėjį veiklą sustabdžiusi įmonė vienašališkai nutraukė elektros tiekimo sutartis su buitiniais vartotojais bei nevykdė prisiimtų įsipareigojimų.

Jos vertinimu, virš 96 tūkst. įmonės klientų, atskaičiavus tuomet valstybės ir pačios bendrovės taikytas kompensacijas, kitiems tiekėjams sumokėjo 1,27 mln. eurų daugiau nei būtų mokėję pagal su „Perlas Energija“ sudarytas sutartis. Vartotojų patirtų nuostolių esą nepadengė ir pačios bendrovės pritaikytos kompensacijos brangesnį planą pas kitą tiekėją pasirinkusiems klientams.

VERT komisija dar nustatė, kad įmonė pažeidė įstatymą anksčiau nei prieš 3 savaites neinformuodama vartotojų apie nutraukiamas sutartis, netaikė pakankamų apsidraudimo priemonių, kad apsisaugotų nuo elektros kainų svyravimų biržoje ir suvaldytų finansines rizikas.

VERT patikros pažymoje dėstė, jog, „Perlas Energija“ taip pat neturėjo patvirtinto rizikų valdymo plano, kad ilguoju laikotarpių galėtų suvaldyti veiklos rizikas, „galinčias lemtis finansinius sunkumus ir atitinkamai vykdomos tiekimo veiklos pabaigą“.

Pasak R. Pociaus, bendrovė taip pat pateikė neteisingus elektros vartotojų suvartojimo duomenis „Energijos skirstymo operatoriui“

Savo ruožtu įmonės vadovas yra užsiminęs, kad jei nuobauda būtų skirta, VERT sprendimas galėtų būti skundžiamas Konstituciniam Teismui. Pasak Viliaus Juraičio, bendrovei neteisėtai atgaline data buvo pritaikytas tik pernai gruodį priimtas griežtesnis nepriklausomų elektros tiekėjų veiklos reglamentavimas.

V. Juraitis: VERT sprendimą skųsime

„Perlas Energija“ išplatintame pranešime V. Juraitis patvirtino, kad bauda bendrovei skiriama atgaline data, pernai gruodį priimto Elektros energetikos įstatymo pagrindu, todėl VERT sprendimas bus skundžiamas.

„Įstatymas, kurio pagrindu reikalaujama kompensacijos, yra priimtas nustatant jo galiojimą atgal, o tai, vadovaujantis Konstitucija ir bendraisiais teisės principais, yra neteisėta“, – sako V. Juraitis.

Anot jo, kad įstatymas pritaikytas atgaline data, patvirtina ir VERT.

V. Juraitis savo poziciją argumentuoja tuo, kad pakeitimai, numatantys nepriklausomų elektros energijos tiekėjų, nusprendusių nutraukti veiklą, atsakomybę, priimti pernai gruodžio 13 d. ir paskelbti gruodžio 21 d.

„T. y., praėjus 4 mėnesiams po to, kai bendrovė nutraukė elektros energijos tiekimą“, – pažymi buvusio tiekėjo vadovas.

„Kai bendrovė sustabdė veiklą 2022 m. rugsėjo 1 d., nebuvo jokio įstatyminio pagrindo reikalauti kompensacijos ir jis sukurtas atgaline data, tad savo veiksmais jokiems tuo metu galiojantiems įstatymams nenusižengėme. Tai įrodo ir vykęs procesas: bendrovei sustabdžius veiklą, vykusio tyrimo metu buvo keliama klausimų dėl bendrovės skirtingų žingsnių teisėtumo, tačiau po 9 mėnesius trukusio tyrimo vieninteliu pagrindu reikalauti kompensacijos tapo gruodžio 13 d. atbuline data priimtas įstatymas, nes išsiaiškinta, kad visi „Perlas Energija“ padaryti žingsniai stabdant veiklą buvo teisėti ir teisingi“, – dėstė V. Juraitis.

2022 m. rugpjūtį „Perlas Energija“, tuomet antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas, smarkiai išaugus didmeninėms elektros kainoms, paskelbė nebeišgalintis vykdyti įsipareigojimų savo klientams, kurie pasirinko fiksuotos kainos planus ir pakeitė juos su biržos kainomis susietais planais.

Pernai rugsėjį buvusiems „Perlas Energija“ klientams, kurie tuomet pateko į brangesnį garantinį tiekimą, elektros tarifas buvo mažinamas valstybės biudžeto lėšomis, tam tikrą kompensavimo mechanizmą pritaikė ir pati įmonė.

„Perlas Energija“ siūloma įpareigoti šią lėšų sumą pervesti „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO) per mėnesį po to, kai įsigalios komisijos patikrinimo aktą patvirtinantis nutarimas.

2023 06 29 13:28
Spausdinti