Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARANTINAS
Vyriausybė pakeitė subsidijų mokėjimo tvarką – jas gaus daugiau kūrybos darbuotojų
BNS
Pexels

Vyriausybė pakeitė dėl koronaviruso pandemijos prarastų pajamų subsidijų skaičiavimo tvarką, kad jas gautų daugiau kultūros ir kūrybinių industrijų kūrėjų bei darbuotojų.

Kultūros ministerija pažymi, kad kultūros ir kūrybinių industrijų sektoriuje dirba 34 tūkst. individualiai dirbančių asmenų, bet tik 56 proc. kūrėjų, pateikusių prašymus subsidijoms, jas gavo.

Pasak pranešimo, pagrindinė prašymų skirti subsidiją netenkinimo priežastis – pajamos iš autorinių sutarčių ir kolektyvinių licencijų nebuvo traktuojamos kaip savarankiškos veiklos pajamos.

Ministerija pažymi, kad Vyriausybės sprendimas leis subsidijų skyrimo tvarką geriau pritaikyti kūrėjų ir kūrybinių industrijų veiklos specifikai.

Anot pranešimo, savarankiškai dirbančių kūrėjų pajamos yra diversifikuotos, jie gauna įvairaus pobūdžio pajamas iš autorių ir gretutinių teisių administravimo agentūrų, daliai veiklų privalo sudarinėti autorines sutartis.

„Ir nors šios gretutinės pajamos formaliai nėra klasifikuojamos kaip individualios veiklos pajamos, jos lygiai taip pat yra kūrėjų pajamos iš savarankiškos, ne darbo santykių kūrybinės veiklos, kurios buvo prarastos arba ženkliai sumažėjo dėl pandemijos poveikio“, – sakoma pranešime.

Vyriausybė nustatė, kad paraiškas subsidijoms gali teikti asmenys, kurių 2019 metais gautos metinės apmokestinamosios pajamos, išskyrus gautas iš individualios veiklos, pagal autorines sutartis, honorarą bei kitas pajamas, gautas už kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimą, neviršija 12 minimalių mėnesio algų. 2019 metais galiojęs MMA dydis siekė 555 eurų.

Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA duomenimis, 87 proc. kūrėjų dėl pandemijos poveikio neteko savo pagrindinių pajamų, pajamos iš kolektyvinių licencijų už koncertus per pandemiją sumažėjo 71 procentų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 08 11:57
Spausdinti