Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


RUMUNIJA
Europos Pelenė: kelionė po europiečiams dar menkai pažįstamą Rumuniją
Ovidijus Lukošius
Asmeninis archyvas
Transgarašanas.

Rumunija yra bene labiausiai stereotipų apgaubta Europos šalis. Ovidijus Lukošius sėdo į automobilį išsiaiškinti, kurie iš jų yra pagrįsti.

Rumunija tikriausiai tebėra balta dėmė daugelio Europą išmaišiusių keliautojų žemėlapiuose. Šią didelę šalį Europos aklagatvyje planavau aplankyti prieš porą dešimtmečių pakeliui į Turkiją, tačiau teko ją aplenkti ir sukti per Serbiją, nes tuomet Rumunija buvo viena iš nedaugelio, į kurią Lietuvos piliečiams vis dar reikėjo vizų.

Netrukus Rumunija tapo ES ir NATO nare, tačiau vargu ar tai padėjo išsklaidyti apie ją žiniasklaidos ir socialinių tinklų formuojamus stereotipus, esą ji yra skurdi, galbūt pavojinga ir tikrai keista. Žiaurus ir ekstravagantiškas Nicolae Ceaușescu režimas sovietmečiu ar legendos apie Transilvanijos vampyrą grafą Vladą Drakulą yra visuotinai žinomi potėpiai, kuriantys ypatingą Rumunijos paveikslą. Kita vertus, keistuolės įvaizdis yra jaukas prisiekusiems keliautojams, o kiekvienas kilometras Rumunijos keliais išankstinius stereotipus ir patvirtindavo, ir tuoj pat mėgindavo ištrinti.

Rumunija vis dar nėra Šengeno narė. Tad teko palaukti pusvalandį, kol pasienyje pakilo užtvaras ir tęsėme kelionę ir idealiai sutvarkytais keliais, į kuriuos buvo investuoti ES milijonai, ir visiškai pakenčiamais, kurių šios investicijos nepasiekė. Europos kelių reitinge Rumunija smūgiuoja Lietuvai, tad nebedvejokite, jei kelionės į šią šalį vengėte dėl baimės pradurti padangą.

2023 08 17 06:45
Spausdinti