Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KIRKENESAS
Norvegijos ir Rusijos pasienis – šnipų knibždėlynas
Ianas MacDougallas
Shutterstock
Apgaulinga ramybė Šiaurėje.

Norvegijos ir Rusijos pasienyje esančio Kirkeneso gyventojams šnipinėjimas yra kasdienybė. Ianas MacDougallas domisi neįprastu miestelio gyvenimu.

Frodė Bergas buvo pasienio inspektorius ir jau ketino eiti į pensiją, bet 2014 m. jį užverbavo Norvegijos žvalgybos tarnyba. F. Bergas dirbo 3500 gyventojų turinčiame Kirkeneso miestelyje, įsikūrusiame tarp pušynų ir uolėtų fjordų šiaurinėje Norvegijos dalyje, už 8 km nuo Rusijos sienos. Kirkenesas garsėja dviem dalykais: karališkaisiais krabais ir šnipais. Todėl žvalgybos tarnyba ir jos veiksmai F. Bergui nebuvo svetimi: darbo reikalais jam neretai tekdavo vykti į Rusiją, o bėgant metams susipažino su keliais Norvegijos žvalgybos tarnybos darbuotojais, tarp jų ir su agentu, kuris pasiūlė bendradarbiauti. Vis dėlto jo dar niekada nebuvo prašoma rizikuoti Norvegijos valdžios vardu. Minėtasis agentas jo paprašė pervežti per sieną voką su 3000 eurų grynųjų pinigų ir išsiųsti jį nurodytu adresu į Maskvą. Trumpa išvyka į Rusiją neatrodė įtartina, todėl F. Bergas sutiko padaryti paslaugą. „Esu linkęs su viskuo sutikti“, – prisipažino jis man.

Per kelis kitus mėnesius F. Bergas net šešis kartus vyko į Rusiją su pinigų prikimštais vokais, kuriuos išsiųsdavo pagal gautus nurodymus. Visuose vokuose būdavo įdėta pažyma, nurodanti, kad pinigai laimėti žaidžiant pokerį. Su laiku F. Bergui buvo priskirtas naujas vadovas, o prašymai tapo vis sudėtingesni. Dabar jau reikėjo gabenti ir siųsti ne tik pinigus: mažiausiai vienu atveju teko panašiai pasirūpinti atminties kortele. Sandėris su žvalgybininkais F. Bergui patiko vis mažiau. Keliskart jis bandė pasitraukti, bet naujasis vadovas buvo atkaklus. Galiausiai F. Bergas vis dėlto sutiko atlikti paskutinę užduotį.

Būtent tą paskutinį kartą prieš pat 2017 m. Kalėdas išsipildė didžiausi F. Bergo nuogąstavimai: Rusijos vidaus saugumo tarnybos FSB pareigūnai jį sulaikė prie Maskvos viešbučio ir nuvežė į liūdnai pagarsėjusį Lefortovo kalėjimą.

2023 11 25 14:00
Spausdinti